Élet-Stílus

Posztumusz Arany Glóbuszt kaphat Heath Ledger

Posztumusz Arany Glóbusz-jelölést kapott a januárban elhunyt Heath Ledger az utolsó Batman-film, A sötét lovag Joker szerepéért.

A 28 évesen gyógyszer-túladagolásban meghalt színészt a legjobb férfi mellékszerepre jelölte csütörtökön a hollywoodi külföldi újságírók szövetsége (HFPA). Az Oscar előszobájának tekintett Arany Glóbuszért Ledger vetélytársai igazi hollywoodi nagyágyúk lesznek: Tom Cruise és Robert Downey jr a Trópusi viharból, Ralph Fiennes A hercegnőből, és Philip Seymour Hoffman a Kételyből.

Három filmet is öt-öt kategóriában jelöltek a szakírók: a Benjamin Button különös élete, a Frost/Nixon és a Kétely nagy vetélkedése várható. A Benjamin Button, egy férfi megfiatalodásának fantasztikus meséje a legjobb drámai film kategóriának esélyese a Frost/Nixonnal, A felolvasóval, A szabadság útjaival és a Slumdog Millionaire-rel. A Benjamin Button főszerepéért Brad Pitt elnyerheti a legjobb férfi alakítás díját, ha sikerül legyőznie rendkívül erős vetélytársait: Leonardo Di Capriót (A szabadság útjai), a meleg aktivistát megszemélyesítő Sean Pennt (Harvey Milk), az öregedő sportolót játszó Mickey Rourke-ot (The Wrestler) és Frank Langellát, aki Richard Nixon egykori amerikai elnököt játssza a Frost/Nixonban.

Pitt akár családi ünnepre is készülhet, mivel a legjobb női alakítás díjára jelölték párját, Angelina Jolie-t Clint Eastwood Elcserélt életek című filmjében nyújtott alakításáért. A 2000-ben Oscar-díjjal kitüntetett Jolie riválisai a kategóriában: Anne Hathaway (Rachel esküvője), Meryl Streep (Kétely), Kristin Scott-Thomas (Il y a longtemps que je t,aime) és Kate Winslet (A szabadság útjai). Streep és Winslet más kategóriákban is kapott egy-egy jelölést: előbbi a legjobb vígjáték vagy musical-színésznőként a Mamma Miáért, utóbbi a legjobb női mellékszereplő kategóriában (A felolvasó).

Kemény a konkurencia a legjobb rendezők között is: az Oscar-díjas Ron Howard (Frost/Nixon) és Sam Mendes (A szabadság útjai) mellett David Fincher (Benjamin Button) és két brit, Stephen Daldry (A felolvasó) és Danny Boyle (Slumdog Millionaire) vetélkedik.

Az Oscarral ellentétben itt külön kategóriában küzdenek a legjobb vígjátékok és musicalek rendezői, ez utóbbiak között a legnagyobb párharc a Coen-fivérek (Égető bizonyíték) és Woody Allen (Vicky Cristina Barcelona) között várható. Woody Allen filmjének három szereplője, Penélope Cruz, Javier Bardem és Rebecca Hall egyaránt Arany Glóbusz-várományos.

A legjobb külföldi film kategóriában a francia Il y a longtemps que je t,aime (Régóta szeretlek) mellett a német Baader-Meinhof komplexum, a svéd Everlasting Moments, az olasz Gomorra és az Izraelt képviselő Libanoni keringő vetélkedik az Arany Glóbuszért. Különlegesség, hogy Clint Eastwoodot ezúttal zeneszerzői minőségében terjesztették fel a díjra az Elcserélt életekért.

A 66. Arany Glóbusz díjkiosztó gálát január 11-én rendezik Beverly Hillsben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik