Élet-Stílus

Gyurcsányt támogatja a Fidesz

Az Európai Parlament (EP) fideszes képviselői az EU klímacsomagjáról a jövő héten tartandó szavazáson felsorakozhatnak a magyar kormányálláspont mellé - közölte Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke, az Európai Néppárt alelnöke részt vett az európai néppárti vezetők találkozóján, közvetlenül a csütörtök délután kezdődött EU-csúcs előtt. Az európai néppárti álláspont elfogadó jellegű a klímacsomaggal kapcsolatban, de a fideszes EP-képviselők nemmel szavazhatnak, ha a magyar kormány úgy ítéli meg, hogy Budapest számára nem felel meg a Brüsszelben kidolgozott alku.

Orbán szerint az EU klímaügyben a magyar gazdaságra nézve rendkívül kedvezőtlen döntés meghozatalára készül. “Olyan ipari kapacitások bezárásáról van szó, amelyek óriási tőkeértékűek, és amelyek folyamatban lévő, tervezett vagy nem régen végrehajtott beruházások” – mondta, és példaként cementberuházásokat hozott fel. Úgy véli, hogy ha az unió elfogadja ezeket a normákat, akkor a magyar építőanyag-gyártás egy része nagy valószínűséggel átmegy Ukrajnába.

Ennek alapján a Fidesz-elnök a magyar gazdaság szempontjából komolynak minősítette azokat a felvetéseket, amelyek a károsanyag-kibocsátási vállalások bizonyos mértékű elhalasztására, átütemezésére irányulnak. Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyaroknál nagyobb súlyt jelentő lengyelek is hasonló cipőben járnak, akikkel “össze kell hajolni”, és velük összefogva olyan kompromisszum elérésére kell törekedni, amire Magyarország egymaga nem lenne képes.

Orbán Viktor elmondta: arra kérte Szájer Józsefet, az európai parlamenti magyar néppárti delegáció vezetőjét, hogy még a parlamenti szavazás előtt “mindenképpen konzultáljon a magyar kormánnyal”. A Fidesz elnöke elmondta, hogy az Európai Néppárt a klímacsomag támogatását javasolja.

“Mi hajlandóak vagyunk ettől eltérni, ha van egy egyeztetett magyar álláspont, amelynek az alapja más. Szívesen veszünk részt egységes nemzeti álláspont képviseletében, ha van olyan világos vonal, amelyet mind a szocialisták, mind mi követhetünk” – fogalmazott Orbán Viktor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik