Élet-Stílus

Megfullad a a hulladékhasznosítás?

A szelektív hulladékgyűjtés és -hasznosítás elvesztette gazdasági hasznosságát, miután a globális ipari termelés csökkenésével drasztikusan zuhan a kereslet a másodnyersanyagok iránt - állapították meg az ágazat magyarországi vezetői.

A fémkereskedő cégeket elsőként a nyersanyagpiaci-, majd a gazdasági válság okozta hatalmas áresés érintette drámaian. A fémpiac, amelyet október előtt még az erős kereslet jellemzett, „minden átmenet nélkül” kínálati jellegűvé vált – mondta Vincze Gábor, a Fémszövetség elnöke. A nagy európai feldolgozók felbontották korábbi megrendelői szerződéseiket, ami ellen a magyar beszállítók gyakorlatilag nem tehetnek semmit.

(MTI)

(MTI)

Sárosi Eszter, a Hulladékhasznosítók Országos Egyesülete ügyvezető igazgatója szerint a hulladékhasznosítás valamennyi területe gondokkal küzd, a műanyag-, papír- és fémhulladékból nyert másodnyersanyagok piaca egyaránt beszűkült. Haag János, a Duparec Kft. ügyvezető igazgatója szerint a válság az egész országban kialakult korszerű hulladékkezelési rendszert veszélyezteti. Az évente 85-100 ezer tonna papírt feldolgozó társaság már nem tud fizetni a hulladékgyűjtőknek. Hamarosan előfordulhat, hogy a szelektíven gyűjtött papírhulladék elszállításáért is fizetniük kell a nagyobb előállítóknak – fűzte hozzá.

Balatoni Henrik, Fe-Group Invest Zrt. vezérigazgatója szerint a kiszámíthatatlan gazdasági környezet jelenti a legnagyobb veszélyt. Egyelőre bizonytalan a jövő évi lakossági fogyasztás alakulása, így a keletkező hulladék mennyisége is. A feldolgozott PET palackok iránti kereslet is drasztikusan csökkent, a Fe-Group Invest tíz nemzetközi beszállítójából decemberben csupán egy fejezett ki átvételi szándékot. A vezérigazgató nem lát szükségesnek egy „piactorzító” állami árbeavatkozást, ugyanakkor arra kéri a bankokat, hogy kedvezményes forrásbiztosítással segítsék a hosszú távon életképes hulladékiparágat.

Viszkei György, az ÖKO-Pannon Kht. ügyvezető igazgatója „mérsékelten optimista” hangon kiemelte: a hulladéktermelés jelenleg kisebb hasznot jelent, mint néhány hónappal korábban, azonban a keletkezett magyarországi hulladékmennyiség csupán 2-3 százalékkal csökkent. A legnagyobb gond a fémhulladékok területén van, mivel az alacsony kőolajárak miatt olcsóbbá vált elsődleges nyersanyagok kiszorítják a hulladékból nyert másodlagos nyersanyagokat. A szakember szerint az újrahasznosításnak legjobban a 70-80 dolláros olajár-szint felel meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik