Élet-Stílus

Gyurcsányt is érdekli a klímacsomag

Az Európai Unió energia- és klímapolitikájáról tart egyeztetést szombat délután kilenc közép-kelet-európai ország kormányfője, köztük Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a soros uniós elnökséget betöltő Franciaország államfőjével az észak-lengyelországi Gdanskban.

A visegrádi négyek, a balti államok, valamint Románia és Bulgária kormányfői azért találkoznak Nicolas Sarkozy francia elnökkel, hogy egyetértésre jussanak a tervezett uniós klímacsomag még vitatott kérdéseiről. A francia elnökség még az idén, a jövő heti brüsszeli csúcstalálkozón tető alá akarja hozni a megállapodást a csomagról.

Az EU energia- és klímapolitikai céljai közé tartozik, hogy a tagállamok 20 százalékkal csökkentsék az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását 2020-ig az 1990-es szinthez képest.

Magyarország és az EU más volt szocialista államai támogatják a célkitűzéseket, azt azonban nehezményezik, hogy a jelenlegi tervezet 2005-öt tekintenti viszonyítási évnek a jövőbeli szén-dioxid-kibocsátási kvóták felosztásánál, és nem veszi figyelembe, hogy ezekben az országokban a 90-es években – az ipari szerkezetátalakítás nyomán – jelentős kibocsátás-csökkenés ment végbe.

A közép-kelet-európai államoknak így alacsonyabb kvótájuk keletkezne az uniós kibocsátás-kereskedelmi rendszerben, és emiatt valamiféle kompenzációt szeretnének elérni.

Gyurcsány Ferenc, aki szombat délben érkezett meg Gdanskba, a találkozó előtt részt vesz és felszólal a “Szolidaritás a jövőért” című nemzetközi konferencia egyik panelülésén. A konferenciát abból az alkalomból rendezik meg, hogy Lech Walesa volt lengyel államfőnek, a Szolidaritás szakszervezet egykori vezetőjének 25 éve ítélték oda a Nobel-békedíjat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik