Élet-Stílus

Mit javít a Fürdők éjszakája a fürdőkultúrán?

admin
admin

2008. 12. 04. 07:14

Péntekről szombatra virradóra rendezik meg a Fürdők éjszakája című rendezvényt, amellyel a Múzeumok éjszakája nyomán szélesebb tömegeket kívánnak megnyerni a fürdőkultúra híveinek. A Budapest Gyógyfürdői Zrt.-től nagyjából azt tudtuk meg, hogy ezen az egy akción kívül más program nem létezik ennek a célnak az elérésére, sőt anyagilag még talán ez sem annyira vonzó, mint a múzeumos társa.

Amikor egy cég akciót indít, általában az első lépések között megvizsgálja, hogy kik is veszik az ő termékeit, szolgáltatásait. Megnézi, hogy nekik milyen igényeik vannak, esetleg ha egy-egy célcsoportból kevesen vannak, akkor megvizsgálja, hogy miért lehet ez. A Budapest Gyógyfürdői Zrt. kommunikációs osztályán azonban elmondták, semmiféle felmérést nem végeztek arról, hogy kik is látogatják a fürdőiket.

Túl intim

Sem közvélemény-kutatással, sem a pénztáraknál végzett kikérdezéssel nem próbálkoztak, hogy megismerjék a vendégeik társadalmi összetételét. A cég kommunikációs vezetője úgy véli, hogy személyiségi jogokat sértene, ha a fürdővendégek társadalmi hovatartozását firtatnánk. A fürdőbe a legkülönfélébb emberek járnak társadalmi hovatartozástól függetlenül. Ez egy intim közeg, ahova az emberek kikapcsolódni és/vagy gyógyulni járnak, és azért is, hogy kicsit maguk mögött hagyják a munkás hétköznapokat. Tapasztalataik szerint általában nem szívesen veszik, ha kérdezgetik őket.

A Rudas fürdő (Fotó: MTI)

A Rudas fürdő (Fotó: MTI)

A fürdőket üzemeltető társaság nem tervezi, hogy a fürdők világában járatlan vendégeknek valamiféle tájékoztató anyagokat adjanak, hogy hol kell a kabinosnak adni a kulcsot, vagy hol visszük magunkkal, hogy melyik fürdőben kell köténykében fürdőzni. A Budapest Gyógyfürdői Zrt. nem tervezi azt sem, hogy valamiféle programot indítsanak az iskoláknak, hogy azok is megismerkedhessenek a fürdőkultúrával, akiket a szüleik nem vittek soha ilyen intézményekbe. A cég szerint a budapesti fürdőkbe vagy a családdal, vagy az iskolán keresztül jutnak el a gyerekek. Egyebek közt az úszásoktatásokon is alkalmuk nyílik megismerni a fürdők működését. A fürdők személyzete pedig a vendégek rendelkezésére áll, ha fölmerül valamilyen kérdés. Az eligazító táblák is segítik a tájékozódást.

Akció a zuhany alatt

Bár a Királyfürdő nincs a Fürdők éjszakájának programjában, a fürdőkultúrával ebben a török fürdőben ismerkedő látogatót durva meglepetés érheti. Itt ugyanis semmiféle eligazító tábla nem jelzi, hogy egy nem hivatalos meleg találkahelyre csöppent. Pár éve a TV2 rejtett kamerával filmre vett egy orgiajelenetet, amely után szigorodott a házirend, de a meleg honlapok beszámolói szerint a Királyban és a Rudasban is össze lehet hozni egy-egy „akciót” a zuhany alatt.

A kommunikációs vezető szerint az emberi jogokat sértő diszkrimináció lenne, ha a jegyet megvásárló fürdővendégek hovatartozását, identitását, életmódját stb. vizsgálná bárki is. Ezt nem tehetik, és nem is teszik meg egyik budapesti fürdőnkben sem. Senkit sem lehet kizárni egyetlen fürdőből sem a fenti okok, sem mássága miatt. Ha bármelyik fürdőnkben a vendégek panaszt tesznek egy konkrét ügyben, az hivatalos kivizsgálásra kerül.

Felmerült végül bennünk az a kérdés is, hogy ha már a Múzeumok éjszakája ötletéből indultak ki a Fürdők éjszakájának létrehozásakor, akkor miért drágább a jegy erre a rendezvényre (3500), mint egy normál belépő (Széchenyi – 2600 forint)? Hiszen a Múzeumok éjszakája pont azért lett akkora siker már elsőre, mert egy jegy áráért lehetett bejutni az összes múzeumba, ahol ezen kívül számos különprogram is várta az éjszakázókat.

A Budapest Gyógyfürdői Zrt. magyarázata szerint a Fürdők éjszakáján három budapesti fürdőbe várják a vendégeket a hely hangulatához illő változatos, szórakoztató programokkal. Erre még sosem volt példa korábban. Egyetlen jeggyel mindhárom helyszínt végig lehet látogatni, de elképzelhető, hogy valaki az egyik helyen szórakozik egész éjszaka. A fürdők egész éjjel nyitva tartanak, üzemelnek a medencék és a szolgáltatások, valamint személyzetet biztosítanak. Egy-egy fürdőbe sokféle jegy kapható, például a Széchenyibe a kabinos jegy ára 3000 forint, míg a Fürdők éjszakájára a jegy 3500 forint. A Cinetrip nagyon népszerű amellett hogy a jegy ára több mint 3500 forint. „Ha a fiatalok elmennek egy szórakozóhelyre hétvégén, valószínű, hogy az sem olcsóbb” – válaszolta lapunknak a kommunikációs vezető.

Jazz és filmek a fürdőben

Nagyszabású éjszakai programsorozattal zárul a Magyar Turizmus Zrt. idei kampánya, a Vizek Éve. A Fürdők éjszakáján a Gellért Gyógyfürdő klasszikus, régi Cinetrip vízi mozivá változik. A nagymedencénél vízi fotelekből a mozi hőskorát idéző filmeket lehet nézni, miközben DJ-k és egy élő zenekar kellemes filmzenéket játszik. A kínálatban hajdani némafilmek és régi korokat idéző alkotások (például a Piaf című francia film és egy közel 80 éves némafilmklasszikus) egyaránt szerepelnek. Ezen az éjszakán kivételesen mindkét nem előtt nyitva áll a férfi és női termálfürdő. A Széchenyi fürdőben az étterem nyitott teraszán rendezkedik majd be a Stúdió 11 zenekar. A zenészek egész este változatos jazz- és swingzenét játszanak. A Fürdők éjszakájára a belépéshez a helyszínen lehet karszalagot, illetve belépőkártyát venni. A masszázsok féláron vehetők igénybe a Fürdők éjszakáján, valamint december végéig valamennyi budapesti fürdőben. A fürdők közti közlekedést ingyenes buszjáratok segítik, minden félórában indul egy busz a Széchenyitől. A műsorok teljes élvezetéhez a fürdőruha viselése ajánlott.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Küszöbön a nagyobb havazás

A young girl cleans steps as people bow before the statues of late North Korean leaders Kim Il-Sung (L) and Kim Jong-Il (R) as the country marks 'Victory Day' at Mansu hill in Pyongyang on July 27, 2017. - July 27, which is the 64th anniversary of the signing of the Korean Armistice Agreement, is a public holiday in the nuclear-armed North and celebrated as Victory Day. (Photo by Ed JONES / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.