Élet-Stílus

Osztrák gólvágó Európa legjobbja

Hihetetlen ütemben lövi a gólokat Marc Janko az osztrák labdarúgó-élvonalban. A Red Bull Salzburg támadója 19 őszi bajnokin 29-szer volt eredményes, és ezzel ő vezeti az Aranycipőre pályázó európai góllövők listáját.

Szerdán Marc Jankót választották meg az év osztrák futballistájának a bajnokságban érdekelt csapatok edzői.

Az APA hírügynökség által rendezett szavazáson 50 lehetséges pontból 28-at kapott a 25 éves támadó, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy a salzburgi együttes három ponttal vezeti az osztrák pontvadászatot.

„Óriási megtiszteltetés, hogy én kaptam ezt a címet. Külön öröm, hogy olyan emberek szavazatai alapján ítélték oda, akik értenek a futballhoz” – nyilatkozta az osztrák válogatottból kirobbanthatatlan Janko.

Meccsenként 1,5 gól az átlaga (MTI/EPA)

Meccsenként 1,5 gól az átlaga (MTI/EPA)

A hórihorgas támadóra Európa-szerte felfigyeltek, több Bundesliga-egyesület mellett az angol Blackburn Rovers is vinné a Jankót, aki jelenleg toronymagasan vezeti az európai góllövők listáját.

Az Aranycipőt az a futballista kapja, aki az adott idényben a legtöbb találatot szerezte az öreg kontinens bajnokságaiban. A pontvadászatokat az erősségük szerint súlyozzák, így Janko 29 bajnoki találata 43,5 pontot ér (1,5-szörös szorzó). A második helyen a német listavezető Hoffenheim gólvágója, Vedad Ibisevic (17 gól, 34 pont, 2-szeres szorzó), a harmadikon pedig a CSZKA Moszkva brazilja, Vagner Love (20 gól, 30 pont, 1,5-szeres szorzó) áll.

Az élen álló triót jócskán leszakadva követik olyan jól ismert klasszisok, mint Samuel Eto’o (Barcelona), David Villa (Valencia) vagy éppen Karim Benzema (Olympique Lyon).

A három említett világsztárral nem lehet összehasonlítani Jankót. Az osztrák tipikus lesipuskás csatár, aki nem lő látványos gólokat, de remek helyezkedésének köszönhetően rendre betalál. A 196 centiméteréhez képest meglepően képzett, fejjel és lábbal egyaránt veszélyes, gyorsnak viszont a legjobb jóindulattal sem lehet nevezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik