Élet-Stílus

A gorilla éve lesz 2009

A gorillák a föld legveszélyeztetettebb állatfajai közé tartoznak, ezért 2009-ben az ENSZ e főemlősök megmentését tűzi zászlajára.

II. Albert monacói herceg nyitotta meg az ENSZ keretei között működő Költöző Vadállatok Megmentése Egyezményének (CMS) éves konferenciáját Rómában, s egyben bejelentette, hogy az Egyezmény a 2009-es évet a gorillák megmentéséért folytatott küzdelemnek szenteli.

A gorillák Nyugat- és Közép-Afrika trópusi esőerdőiben élnek. Különösen az Ugandában, Ruandában és Kelet-Kongóban élő keleti hegyi gorillák (róluk készült a Dian Fossey kutatómunkáját bemutató Gorillák a ködben c. film is) száma aggasztóan alacsony, összlétszámuk nem éri el az ezret – írja a National Geographic Online.

A gorilla éve lesz 2009 1

A főemlősökre leselkedő legfőbb veszélyforrások az Ebola és az orvvadászat, illetve élőhelyeiket nagymértékben fenyegeti az erdőirtás és a közelben dúló fegyveres konfliktusok. Nem csak a feketepiacon jó áron eladható kölykök miatt gyilkolják a nagy majmokat az orvvadászok, a helybéliek a húsukat is szívesen fogyasztják. A CMS kezdeményezése is elsősorban az orvvadászat ellen fog irányulni, a gorillamegfigyelő turistaösvényekből származó bevételekből főként a vadőrök munkáját fogják anyagilag támogatni.

A konferencia célja mindezen túlmenően a világon leginkább veszélyeztetett mintegy 30 faj védelmének javítása. A számokat tekintve még ennél is elkeserítőbb a helyzet: egy, a nyáron kiadott jelentés szerint a főemlősök 634 fajának és alfajának mintegy fele került a kihalás szélére a környezetszennyezés és a klímaváltozás okozta élőhelyek pusztulása, valamint a túlvadászás következtében. A legrosszabb helyzetben nem is Afrika, hanem Ázsia állatvilága van: az ott élő főemlősök 70 százaléka szerepel a legveszélyeztetettebb fajok nemzetközi listáján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik