Élet-Stílus

Csak 90-el szabad majd menni a szlovák autópályákon

Részben módosulnak a közlekedési szabályok februártól Szlovákiában. Az új közlekedési törvényt szerdán fogadta el a pozsonyi törvényhozás. Lakott területen az óránként 60 kilométeres sebesség helyett csak 50-el, az autópályákon 130 helyett csak 90-el szabad majd menni.

Az új szabályozás értelmében Szlovákiában egész évben kötelező lesz a tompított fény használata, a lakott területeken az eddigi óránkénti hatvan helyett csak ötven kilométeres sebességgel lehet majd haladni. Tilos lesz vezetés közben telefonálni.

Fontos újdonság, hogy a jövőben óránként legfeljebb csak 90 kilométerrel lehet majd száguldani az autópályákon és a gyorsforgalmi utakon. Korábban az autópályákon 130 kilométer volt a legmagasabb megengedett óránkénti sebesség.
Télidőben a behavazott és síkos utakon az eddiginél szélesebb körben lesz kötelező a téli gumik használata.

Növekednek a kiszabható büntetési tételek balesetek okozásáért és a szabálysértésekért. Míg eddig maximum két évre lehetett valakinek bevonni a jogosítványát, a jövőben ez öt évre emelkedik. Az alkoholszonda elutasításáért akár 300 eurós büntetés is kiszabható, a jogosítványt pedig öt évre bevonhatják.

Az új szabályzat a gyalogosokkal szemben is szigorúbb. Amennyiben valaki a településeken kívül az útpadkán gyalog halad, kötelező lesz számára a fényvisszaverő mellény viselete.
“Az új intézkedések célja, hogy növeljék a közlekedés biztonságát és felelősebb viselkedésre ösztönözzék a gépkocsivezetőket” – jelentette ki a vitában Robert Kalinák belügyminiszter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik