Élet-Stílus

Amerikai turistákat akartak elrabolni a kalózok

Megmenekült szomáliai kalózok támadásától egy amerikai tengeri utasszállító hajó, jóllehet a fegyveres támadók még tüzet is nyitottak a járműre - közölte kedden egy tengerhajózási tisztségviselő.

Noel Choong, a Nemzetközi Tengerészeti Iroda (IMB) kalóztevékenységet figyelő központjának vezetője elmondta: a 656 utast és 399 fős legénységet szállító hajót még vasárnap vette üldözőbe két tengeri motorcsónakon hat kalóz az Ádeni-öbölben. A kalózok lövéseket adtak le a hajóra, amely azonban gyorsabbnak bizonyult üldözőinél.

A hajó tulajdonosa, az Oceania Cruises Inc. társaság közleményben tudatta, hogy a Nautica utasszállítót érte támadás. A kalózok nyolc lövést adtak le a hajóra, amely olyan tengeri közlekedési folyosón tartózkodott, ahol a kalóztámadások miatt egy nemzetközi koalíció hadihajói járőröznek. A hajó kapitánya növelte a jármű sebességét, így az utasszállító végül lehagyta üldözőit. Az utasoknak és a legénységnek nem esett bántódásuk, s a jármű sem rongálódott meg – tette hozzá a vállalat.

Az említett tengeri közlekedési folyosón a kalóztámadások veszélye miatt amerikai kezdeményezésre létrehozott nemzetközi koalíció hadihajói járőröznek, de ez nem tántorította el a tengeri rablókat. Váltságdíj reményében idén negyven hajót kerítettek hatalmukba, 14 van még mindig a kezükben, és több mint 250 tengerészt tartanak túszként fogva – mondta a központ vezetője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik