Élet-Stílus

Pendrive-on jelent meg az új Bëlga-album

Valami újat szerettünk volna adni rajongóinknak; a Bëlga zenekarnak is igazodnia kell a nemzetközi trendekhez - mondta DJ Titusz, a csapat producere a szokatalan megjelenésről.

Először GPS-en (globális helymeghatározó rendszeren) akarták kiadni koncertfelvételeiket, de az túl bonyolult lett volna és túl sokba is került volna – idézte fel a Bëlga Élő című kiadványa kapcsán Titusz. A Bëlga a hazai hip-hop szcéna egyik oda nem illő alakja. Az amerikai hip-hop hagyományokat követők árulónak tartják őket, ők viszont ezzel nem foglalkoznak, viszont szellemes és nagyon népszerű, zömében hip-hop alapú számokat gyártanak.

A Bëlga tíz évvel ezelőtt alakult a Tan Kapuja Buddhista Főiskola három hallgatójából, akik a Tilos Rádió egyik műsorában találtak egymásra és a bëlgás stílusra, amelynek zenei alapjait a feltörekvő producer, DJ Titusz teremtette meg. Bauxit, Még5lövés és Tokyo azóta is szövegel, Titusz a zenét csinálja (Sickratman és Lord Cursor időközben távozott). Az első lemez a mindent elsöprő Nemzeti hip-hoppal 2002-ben jelent meg, azóta még három stúdiólemezt készítettek.

Titusz az MTI-nek azt mondta, Magyarországon is fel kell készülni arra, hogy a CD-k előbb-utóbb meg fognak szűnni és helyettük valami más fog elterjedni. Fontos szempontnak nevezte, hogy a pendrive-ok ára az utóbbi időszakban jóval alacsonyabb lett, ma már annyiba kerül, mint egy CD-album, ráadásul sokkal több fér rá.

A pendrive-on két órányi Bëlga-koncert hallható, amit több fellépésen rögzítettek a Zigilemez tavalyi megjelenése óta, többek között a Petőfi Csarnokban és a Zöld Pardonban. Az adattárolón található dalok között valamennyi nagy Bëlga-sláger (Mit parodizálsz, Kalauz, Új világ, Az a baj, Gépkocsi, Nemzeti hip-hop) élő változata rajta van. A vásárló ehhez kap még egy 48 oldalas fotóalbumot is.

Titusz közöltë valamikor lesz új Bëlga-stúdióalbum is, de a dalok még “embrionális” állapotban vannak. “Már dolgozom az alapokon, persze az is lehet, hogy ezekből nem csak Bëlga-dalok születnek” – mondta annak kapcsán, hogy nemrég megjelent a Carbonfools új lemeze is CD-n. Ezt a formációt – 2000 óta létezik, Titusz mellett Tóth Szabolcs szitárművész volt az alapító tag – az elektronikus alapok és az élő hangszeres muzsika fúziója határozza meg. A Bëlga Élő című felvételt az 1G kiadó jelentette meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik