Élet-Stílus

Elhunyt Bökönyi Laura

admin
admin

2008. 11. 30. 16:30

Vasárnapra virradóra rákbetegségben elhunyt Bökönyi Laura színésznő - tájékoztatta Vitézy László rendező az MTI-t.

Bökönyi Laura 1955-ben született Budapesten. 1980-ban szerzett diplomát a Színház és Filmművészeti Főiskola (jelenleg SzAK) filmszínész tagozatán Gábor Pál osztályában. A főiskolás évek alatt a Vígszínházban dolgozott, majd a diploma megszerzése után egy évet töltött a Békés Megyei Jókai Színházban.

1981-ben a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött. 1983-tól a Népszínház, 1987-től a Mikroszkóp Színpad, 1988-tól újra a Békés Megyei Jókai Színház tagja volt.

“Naivaalkata izgalmasan bontakozik ki az erőteljesebb női karakterek megformálásában” – írta róla a Színházi lexikon. Főbb színházi szerepei a Lány (Mészöly Miklós: Bunker); Mater Johanna (Whiting: Ördögök); Magányos nő (Spiró György: Csirkefej); Ilma (Vörösmarty: Csongor és Tünde) és Süni (Presser Gábor: Padlás).

Gábor Pál Angi Vera című filmjében Erzsébetet alakította, szerepelt Jancsó Miklós Magyar Rapszódia, Allegro Barbaro című filmjeiben. Utolsó filmszerepét Vitézy László 2008-ban bemutatott filmjében, A Hortobágy legendájában játszotta.

Bökönyi Laura a kilencvenes évek elejétől, két fia születése után mintegy 14 évig nem volt a pályán. 2006-ban tért vissza. 2006 májusától a budapesti Korona Cukrászdában folytatta Mikes Lilla híres Korona Pódium estjeit Új Korona Pódium címmel, ahová az irodalmi és a szellemi élet kiválóságait hívta meg.

Vitézy László az MTI-nek elmondta: Bökönyi Laura november 3-án az Új Korona Pódiumon “Jönnek a harangok értem” című műsorában lépett fel utoljára, ahol feltárta betegségét és elbúcsúzott az őt szerető és tisztelő közönségtől.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.