Élet-Stílus

Váltsuk ki a gázfűtést!

Térjünk vissza a hagyományokhoz, fűtsünk faaprítékkal, biobrikettel vagy pellettel, és spóroljunk meg évi 50-80 ezer forintot a gázfűtéshez képest – energiatippek a FigyelőNeten.

Mi is az a biomassza? Energetikailag hasznosítható növények és termések, melléktermékek, növényi és állati hulladékok. Otthonunkban a legegyszerűbb módja a biomassza hasznosításának a faapríték elégetése hagyományos kazánban. Az elterjedt megoldás hátránya, hogy az égés szabályozatlan körülmények között történik, ezért a tűzifánk csak közepes hatásfokkal hasznosul.

Jó megoldás az elgázosítás

Jobb eredményt érhetünk el, ha beruházunk egy faelgázosító kazánra – ajánlja az Energia Klub. Ez a speciális kazán folyamatosan szabályozza a beáramló levegőmennyiséget, ezáltal optimális égéskörülményeket biztosít, illetve képes a keletkező füstgázokat is hasznosítani. Így jóval hatékonyabb és energiatakarékosabb, mint a hagyományos berendezések.

Fa pellet (MTI)

Fa pellet (MTI)

Brikett és pellet

Magas fűtőértéke miatt egyre kedveltebb a biobrikett, amelyet faipari és mezőgazdasági hulladékokból magas hőmérsékleten préselnek körülbelül 10-15 centiméter méretűre. A biobrikett szinte bármely kazánban felhasználható. Hasonló módon készül az általában faforgácsból vagy fűrészporból álló pellet. A mindössze egy centi átmérőjűre tömörített apró granulátumok előnye a magas fűtőérték mellett a kényelmes kezelhetőség. A pellet könnyen szállítható, a speciális kazán automatizálható, általában elég havonta egyszer feltölteni, és a hamut is csak ritkán kell kiüríteni.

ossza meg velünk

Ön mit tett az energiatakarékosság érdekében? Kipróbálta valamelyik tippünket? Fotózza le, és töltse fel az FNTudósítóba! Vagy ossza meg velünk tapasztalatait e-mailben!

Olcsóbb mint a földgáz

Ha a biomassza tüzelés mellett döntünk, azzal a pénztárcánknak is jót teszünk. Az emelkedő gázárak miatt bármely fenti technológia olcsóbb megoldást jelent a földgáznál.
Egy átlagos családi házat alapul véve a biomassza tüzeléssel mostani árakon számolva éves szinten 50-80 ezer forintot is spórolhatunk a gázfűtéshez képest. A földgázárak növekedésével még nagyobb megtakarításra számíthatunk, és ne felejtsük el, hogy mindeközben a környezetet is védjük!

Az előző részben a házi szélerőműről és napelemekről volt szó.További hasznos és praktikus tanácsokért kattintson a FigyelőNet Energiatippek oldalára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik