Élet-Stílus

Az IAAF négyéves eltiltást kér az orosz női atlétákra

A Nemzetközi Atlétika Szövetség (IAAF) négy évre szóló eltiltást kér a hazájukban csak két évre büntetett hét orosz női versenyzőre a nemzetközi Sportdöntőbíróságtól (CAS).

Az IAAF az Orosz Atlétikai Szövetség október 20-i ítélete miatt fordult a CAS-hoz.

A nemzetközi szövetség szerint ugyanis a hét versenyző két-két évre szóló eltiltása és az, hogy a büntetéseket az első mintavételek időpontjára, azaz 2007. áprilisi és májusi hatállyal léptették életbe, egyaránt szabályellenes.

Az érintett atléták – Jelena Szoboljeva, Julija Fomenko, Tatyjana Tomasova, Darja Pisalnyikova, Gulfija Hanafejeva, Olga Jegorova és Szvetlana Cserkaszova – a vizsgálatok szerint ugyanazt a vizeletet használták hosszú ideig és így játszották ki az ellenőrzéseket.

A világ élvonalához tartozó sportolók versenyzői engedélyét közvetlenül az augusztusi pekingi olimpia előtt függesztették fel, s a múlt hónapban hozták meg ügyükben a döntést. Az oroszok mind a mai napig nem közölték, miért csak nemrégiben derült ki, hogy a hét sportoló vizelete azonos volt.

Jelena Szoboljeva idén rekordot döntött (Ansa)

Jelena Szoboljeva idén rekordot döntött (Ansa)

A Lamine Diack elnök vezette IAAF a négy évre szóló eltiltás kiszabását várja a CAS-tól, méghozzá az idei évtől. A hét atlétanő közül öt utazott volna Pekingbe, abszolút éremesélyesként.

Szoboljeva március 9-én fedettpályán 3:57.71 perccel világrekordot futott és 800-on a világ idei legjobbjával (1:54.85 p) rendelkezett, Fomenko ezüstérmes volt mögötte a valenciai fedett vb-n, Tomasova kétszeres világbajnok 1500-on, a diszkoszvető Pisalnyikova Európa-bajnok, Hanafejeva pedig világcsúcstartó volt kalapácsvetésben.

A további két vétkes a 2001-ben 5000 méteren világbajnok Jegorova és a 800-on szintén a világ élvonalába tartozó Cserkaszova.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik