Élet-Stílus

Csökkenti beruházásait a Strabag

A jelentős magyarországi érdekeltségekkel rendelkező osztrák Strabag jövőre csökkenti beruházásait, miközben profitja jelentősen nőtt az idei év első kilenc hónapjában főként a kelet-európai cégek fejlődésének és a felvásárlásoknak köszönhetően.

A Kelet-Európában meghatározó szerepet játszó Strabag – amelyben Oleg Gyeripaszka orosz milliárdosnak 25 százalékos részesedése van – az idén 1,7 milliárd eurót költ felvásárlásokra, beleértve a mexikói Cemex magyarországi és ausztriai érdekeltségének a megvételét. Emiatt megcsappant Európa egyik vezető építőipari csoportjának a készpénzállománya, így jövőre több mint 50 százalékkal kevesebbet fordít beruházásra.

A vállalat adózott eredménye – a kisebbségi részesedések után – 73 százalékkal 114,9 millió euróra emelkedett 66,3 millióról. Az üzemi eredmény 16 százalékkal nőtt, 128,3 millió euróról 148,5 millióra. A Strabag közlése szerint a jó eredmények legfőképpen annak köszönhetőek, hogy megvették a német F.Kirchhoff társaságot, és erőteljesen nőtt a Strabag projektportfoliója Magyarországon, Oroszországban és Lengyelországban.

Az építőipari termelő tevékenység 23 százalékkal 9,38 milliárd euróra nőtt január-szeptember között 7,61 milliárdról, a bevétel 21 százalékkal emelkedett 2,81 milliárdról 3,54 milliárdra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik