Élet-Stílus

Újabb kihagyhatatlan film a mozikban

Mozikban a Coen fivérek újabb remekműve (Égető bizonyíték) és a kasszadöntögető tinifilm, az Alkonyat. Heti filmpremierek.

Égető bizonyíték

A Coen fivérek – Ethan és Joel – nem először veszik górcső alá a műfajfilmet, mint olyat, tulajdonképpen legutóbbi, Oscar-díjas alkotásuk, a Nem vénnek való vidék is az volt. A célkeresztben ezúttal a kémfilm áll. Sztorijuk szerint a CIA washingtoni főhadiszállásán szupertitkos találkozóra érkezik Osborne Cox elemző (John Malkovich). Őszinte megdöbbenésére egy kiszivárgott titok miatt azonban kirúgják. Cox hazatér, nekifog inni, és egyben memoárírásba kezd. Felesége, Katie (Tilda Swinton) nem lepődik meg túlságosan, régóta tart szerelmi afférja Harry Pfarrerrel (George Clooney), a nős szövetségi bíróval, és amúgy is azt tervezi, hogy elhagyja Coxot.

Újabb kihagyhatatlan film a mozikban 1

Eközben Washington egyik külvárosi negyedében, látszólag egy teljesen másik világban a Hardbodies Fitness Center alkalmazottja, Linda Litzke (Frances McDormand) élete nagy tervén rágódik: plasztikai műtétre készül, és erről mesél kollégájának, Chad Feldheimernek (Brad Pitt). Amikor a CIA-elemző visszaemlékezéseit tartalmazó CD Linda és Chad ölébe pottyan, a duó rádöbben, hogy ki kell használniuk a lehetőséget. Csakhogy az események hamarosan kikerülnek a szereplők irányítása alól, és kacagtatóan sötét találkozásokhoz vezetnek.

Pitt színezett hajzatú fitneszguruja, Malkovich papucsos csoszogó alkoholmámoros renegátja, Clooney tikkelő kéjence és a többiek (például a J. K. Simmons játszotta nemtörődöm CIA-főnök) felettébb szórakoztató figura. Térdet csapkodva, hangosan nevet a közönség, mindez azonban túl könnyeddé, kockázat- és feszültségmentessé teszi a filmet. Mégis kihagyhatatlan darab, tökéletes választás a minőségi szórakozásra vágyóknak.

eÉgető bizonyíték

színes, feliratos, amerikai krimi, 96 perc, 2008, rendező: Joel Coen, Ethan Coen, szereplők: John Malkovich, Brad Pitt, George Clooney, Frances McDormand, Tilda Swinton, Richard Jenkins, David Rasche, J. K. Simmons, Elizabeth Marvel, forgalmazó: Budapest Film,
honlap

Lorna csendje

A gyermek című filmért 2005-ben Arany Pálmát kapó belga Dardanne testvérpár – Jean-Pierre és Luc – új filmjének hőse egy Belgiumban élő nő, Lorna (Arta Dobroshi). Barátjával büfét szeretne nyitni, tehát jó sok pénzre van szüksége, ezért igent mond egy helyi bűnöző, Fabio (Fabrizio Rongione) „csábító” ajánlatára. Ennek az ördögi tervnek az értelmében Lorna és a kábítószerfüggő junkie, Claudy (Jérémie Renier) névházasságot köt, a nő így belga állampolgárságot kaphat. Második lépés gyanánt Lorna aztán egy orosz gengszterhez (Grigori Manukov) kell hogy nőül menjen – aki így szintén hivatalos állampolgársághoz jutna. A nő számára vonzó a felkínált összeg. Mindehhez azonban Claudyt meg kell ölni, Lornának pedig be kell fognia a száját. Kérdés, hogy képes-e rá?

Újabb kihagyhatatlan film a mozikban 1

A fivérek általában zárt világába ezúttal egy idegen elem – az orosz gengszterek képviselte krimiszál – kerül. Ez elvesz a belsőből fakadó megváltás-megváltozás reményéből, hiszen a belülről fakadó átrendeződés mindig erősebb, tartósabb – ha úgy tetszik: értékesebb –, mint a kívülről jövő. Mindettől függetlenül a Lorna csendje magával ragad, további gondolkodásra (moralizálásra) késztet. És ez bizony jóval több, mint amit egy mai mozitól elvárnánk.

Lorna csendje

színes, feliratos, belga–francia–angol–olasz–német dráma, 105 perc, 2008, rendező: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, szereplők: Arta Dobroshi, Fabrizio Rongione, Jérémie Renier, Morgan Marinne, Olivier Gourmet, Grigori Manukov, forgalmazó: Cirko Film – Másképp Alapítvány, honlap

D-War – Sárkányháború

Egy koreai legenda szerint az istenek ötszáz évente egy kígyót, azaz egy úgynevezett Imoogit azzal tüntetnek ki a jótetteiért, hogy mennyei (vagyis: jó) sárkánnyá változtatják, azzal a szent küldetéssel, hogy megtaláljon a földön egy nagy hatalmú medált, mielőtt a gonosz sárkány rá nem akad, hogy a világnak csúnya véget vessen.

Újabb kihagyhatatlan film a mozikban 1

Hyung-rae Shim rendező-forgatókönyvíró azonban nem éri be ennyivel, tovább bonyolítja a történetet. Az ősi Koreában a vállán sárkány alakú tetoválással születik egy lány, Narin (Hyojin Ban). Ő a kiválasztott, magában hordozza a medált. A Narint vigyázó szerzetes kiképez egy ifjút, Haramot (Hyun Jin Park), hogy óvja a lányt és a benne rejlő hatalmat. A fiatalok természetesen egymásba habarodnak, ám a gonosz elől menekülve egy szakadékba vetik magukat. Napjaink Los Angelesében reinkarnálódik a pár, Ethan (Jason Behr) és Sarah (Amanda Brooks) testében. A mitikus küzdelem folytatódik, a szerelmesek sorsa az emberiség sorsát dönti el. (És így tovább.)

Hyung-rae Shim készpénznek veszi, hogy a nézője kellő előképzettséggel rendelkezik a sárkánymitológiát illetően, pedig hát nem. Ám ez még hagyján. Cselekményvezetése, jellemábrázolása olyan szempontból kritikán aluli, hogy képtelenek vagyunk precízen elmesélni a történetét. Tényleg. Nem tagadjuk, beleizzadtunk a fenti sorokba is. Ám ha mindettől eltekintünk, és bőszen azt hangoztatjuk, hogy a cél a küzdés maga, pláne egy fantáziálós akciófilm esetében, el kell ismernünk, hogy a D-War – Sárkányháború akciójelenetei látványosak, megkomponáltak. Szembarátok. Az agyunkat azonban hagyjuk a ruhatárban.

D-War – Sárkányháború

(Dragon Wars: D-War), színes, feliratos, dél-koreai fantasy–akciófilm, 107 perc, 2007, rendező: Hyung-rae Shim, szereplők: Jason Behr, Amanda Brooks, Robert Forster, Aimee Garcia, Chris Mulkey, Hyojin Ban, Hyun Jin Park, forgalmazó: Fórum Hungary Filmforgalmazó Kft.,
honlap

Alkonyat

A tél „Harry Potteres” hiányát pótló mágikus tinédzserszerelmi története az Alkonyat. Ehhez mérten termeli a sikert. Az emocionálisan kiéhezett tinédzser lányok (a film nézőinek háromnegyedét alkották a nők) hetven és félmillió dollár bevételhez segítették a filmet az amerikai nyitóhétvégén, ami a 35 milliós bekerülési költséghez mérten igencsak kiemelkedő eredmény, összességében a film minden idők negyedik legjobb novemberi indulását produkálta.

Újabb kihagyhatatlan film a mozikban 1

Tulajdonképpen bármit írunk a filmről, mindegy, hiszen a célközönség, a tinilányok itt is tódulni fognak a filmre. Mert vonzó számukra a tiltott szerelem meséje, a titokzatosság, a kiválasztott „plakátfiú”, Robert Pattinson, aki színészi képességeit tekintve nem igazán számottevő, de James Deant idéző (maníros) hunyorgása, rejtélyessége a lányszobák falára predesztinálja.

A Nancy Meyers könyvsorozatából Catherine Hardwicke (Tizenhárom) által mozgóképesített történetben az elvált szülők beszédes nevű lánya, Bella Swan (Kristen Stewart) a forró és szikkadt Phoenixből apjához, az ezeregynéhányszáz fős Washington állambeli hideg és nyirkos Forks seriffjéhez (Billy Burke) költözik. A gimnáziumban hamar felkelti a különc módon viselkedő Cullen testvérek figyelmét, különösen Edwardét (Pattinson). Kölcsönös vonzalom alakul ki közöttük, majd szerelem, amit azon súlyos titok terhel, miszerint hogy a furcsa família tagjai vámpírok. Ők azonban sosem vetemednek emberi áldozatokra, nem úgy a környéken felbukkanó vad konkurenseik, akik szemet vetnek Bellára…

A film „romantikus”, lelkizős vonulata elfogadható, a harcos jelentek azonban suták, sántítanak. De a jól megválasztott célközönség nem ezért fogja szeretni a filmet. Beszédes, hogy még mielőtt az Alkonyat-könyv és a film a hazai közönséghez jutott volna, már potens rajongói hálózat alakult.

Alkonyat

színes, feliratos, amerikai romantikus thriller, 120 perc, 2008, rendező: Catherine Hardwicke, szereplők: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner, Billy Burke, Peter Facinelli, Elizabeth Reaser, Nikki Reed, Cam Gigandet, forgalmazó: SPI International Magyarország Kft.,
honlap

Hazugságok hálója

Roger, a dörzsölt, tapasztalt CIA-ügynök (Leonardo DiCaprio) mindenhonnan kijut: akkor is megússza a rázós bevetéseket, ha mindenki más odavész. Tagadhatatlan: a kémelhárítás legjobb és legrégebben „üzemelő” ügynöke, aki már éppen emiatt régen elvesztette önnön egyéniségét: sosem több saját, még le nem leplezett álnevénél – és személyiségénél. Ed Hoffman (Russell Crowe), a felettese szintén a „cég” veteránja, de egészen másképpen dolgozik. Szép kertvárosi házában ülve, a laptopja és a technika segítségével harcol. A terepen mozgó embere minden mozdulatát ő irányítja, még azt is ő mondja meg, honnan jön a következő lövés.

Egy új terrorista vezér nyomában járva Roger bizonytalan szövetségre lép a jordániai titkosszolgálattal, és megpróbál beépülni a titkos pénzátutalások és önkéntes mártírok világába. Irakon, Jordánián, Dubain és Washingtonon át üldözi az emberét, de minél közelebb kerül hozzá, annál több hazugságba ütközik a terepen és otthon egyaránt. Az átverések közt tévelyegve már a szövetségesek sem érnek többet, mint a legutóbbi megszegett ígéretük, és úgy tűnik, a bizalomnál nincs veszélyesebb, öngyilkos taktika.

Az angol rendező, Ridley Scott harmadik közös munkája az ausztrál Russell Crowe-val (korábban: Gladiátor, Bor, mámor, Provence) inkább Lenardo Dicaprióról szól. Elsősorban az ő vállán nyugszik a film, vele azonosul a közönség, és azt sem bánja, hogy visszaköszönve látja A Tégla egyes motívumait (nem véletlenül, a forgatókönyvíró ugyanaz, William Monahan). A viszonylag visszafogott akciózás (erőszak-jelenetezés) közben jut idő arra, hogy azon morfondírozzon a néző, hát bizony, valószínűleg így megy ez.

Hazugságok hálója

színes, feliratos, amerikai dráma, 128 perc, 2008, rendező: Ridley Scott, szereplők: Leonardo DiCaprio, Russell Crowe, Mark Strong, Carice van Houten, Oscar Isaac, Golshifteh Farahani, forgalmazó: InterCom Nemzetközi Kulturális Szolgáltató Zrt.,,
honlap

Alvajárók

William (Bill) Maher, a 2001-ben készült Vadkanok című vígjáték színésze élvezte Charlize Theron produceri bizalmát, és leforgathatta élete első rendezését, a Zac Stanford írásán nyugvó Alvajárókat. A dráma két testvér története, pontosabban az öcsé, James Reedyé (Nick Stahl), akinek az átlagosnál is átlagosabb, teljesen szürke és jellegtelen élete akkor vesz gyökeres fordulatot – akkor kap tartalmat –, amikor sodródó életvitelű nővére, Joleen (Theron) menedéket keresve tizenegy éves lányával, Tarával (AnnaSophia Robb) beállít hozzá – aztán eltűnik. A nagybácsiságát hirtelen megélő James az állami nevelőintézet fenyegetése elől kimenekíti unokahúgát, és nekivágnak a nagy útnak, hogy felkeressék a talán biztonságot kínáló erőszakos jellemű farmert, James apját (Dennis Hopper). Reményeik azonban gyorsan szertefoszlanak.

Újabb kihagyhatatlan film a mozikban 1

A néhol egysíkúra megírt figurák (mint Hopperé) beszűkítik a lehetőségeket, ennek ellenére Stahl él a vásznon, az együttérzésünket hamar elnyeri. Az biztos, hogy a film után szívesen választanánk olyan testvért, mint ő, olyan apát viszont semmiképpen sem, mint akit Hopper alakít. Maher filmje egyenetlenségei ellenére beszippantja a nézőt, nemkülönben, hogy a benne megmutatott élethelyzetek errefelé fájdalmasan ismerősek.

Alvajárók

színes, feliratos, amerikai–kanadai dráma, 100 perc, 2008, rendező: William Maher, szereplők: Nick Stahl, AnnaSophia Robb, Charlize Theron, Dennis Hopper, Woody Harrelson, forgalmazó: Budapest Film,
honlap

Ajánlott videó

Olvasói sztorik