Élet-Stílus

Nem okozott gondot a hó

Nem okozott jelentősebb problémát a havazás Magyarországon, Budapest útjait is megtisztították.

Súlyos személyi sérüléssel járó balesetről nem tudnak, szombaton sem halálos baleset, sem halálos tűzeset nem történt. A műszaki balesetben sérült személyek száma összesen 16 volt – mondta el Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Az utóbbi mintegy 24 órában a tűzoltókat közel 150-szer riasztották. Az eseményekből nagyjából száz volt olyan, amely a műszaki mentés kategóriába tartozott. Ezeknek is körülbelül fele következett be kimondottan a havas, jeges utak miatt.

Jellemzően az ország középső részén, főleg Pest megyében és környékén, Fejér, Komárom-Esztergom, illetve Nógrád, ezenkívül pedig Győr-Moson-Sopron megyében történtek megcsúszás miatt balesetek. A többi megyében csak szórványosan fordult elő ilyesmi. Dobson Tibor közlése szerint jellemzően az történt, hogy árokba csúsztak, keresztbefordultak járművek, és emiatt kellett a tűzoltóknak kivonulniuk. Ilyen mentési munkák voltak például a 10-es úton, Pilisvörösvár környékén, Győr Moson-Sopron megyében a 83-as úton, Pápa térségében, valamint a 30-as főúton, Mogyoród és Fót térségében. Autóbusz csúszott keresztbe, illetve árokba Pilisszentlászló előtt és Diósjenőnél.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) szombat éjjel 70 téli célgéppel végezte Budapest fő- és tömegközlekedési útvonalain a síkosságmentesítést – közölte Horváth László, a társaság helyettes szóvivője. A főutak megtisztítása után, éjfél körül megkezdték a mellékútvonalak takarítását is, azonban a vasárnap hajnali órákban a szórójárművek ellenőrzésre visszatértek a főútvonalakra, hogy a tömegközlekedés fennakadás nélkül elindulhasson. Mivel a hőmérséklet még nem süllyedt túl alacsonyra, a járművek kevert hintőanyagot – só és homok keverékét – szórták szét.

Egyes kiemelt területeken, mint az Andrássy úton is, alternatív hintőanyagot, a rendkívül környezetbarát zeolitot használták és használják a védett fák megkímélésének érdekében. Fokozott figyelmet fordítanak például arra is, hogy a hidakon kizárólag a meghatározott mennyiségű hintőanyagot szórják ki. Erre az a garancia, hogy a célgépeken pontosan be lehet állítani a környezetvédelmi előírások által megszabott mennyiséget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik