Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Mojszejev vagy Harcosok klubja

A hétvégén a Kaukázus koncertjéről hazavihetjük az új számokat, elmehetünk rendhagyó szülőire, ORTT-s filmfesztiválra, zsidó gasztrofesztiválra, és a híres Mojszejev-együttes balettelőadására is.

Bár a hétvégén tiszteletét teszi nálunk a tél némi hideggel és fagyott csapadékkal, azért most is lesz miért kitegyük a lábunkat otthonról. A fiatalabb generációnak Kaukázus-koncertet és számletöltést ajánlunk, míg a idősebbeknek Tátrai Tibort és Mojszejevet. Minden korosztálynak ajánlott azonban a szenvedélybetegségről tartott szülői értekezlet, a Mustra Filmfesztivál és a zsidó gasztronómiai fesztivál. Ha pedig ez mégsem elég ahhoz, hogy kitegyük a lábunkat a hidegbe, akkor még mindig találunk pár nézhető filmet a tévében.

A kérdés tehát a régi: menjek vagy maradjak?

Menjek…

Péntek, November 21.

…Kaukázus-számletöltésre az A38-ra

A Kaukázus zenekar négy teljesen új számot tesz ingyenesen elérhetővé, ‘átmásolhatóvá’ november 21-i koncertjén. Ezek a számok a közelgő nagylemez anyagának olyan alappillérei, melyek még nem láttak napvilágot a tavaszi Szalay Éva EP kapcsán. Szalay Évát és Füredi Tibort (Tesco) már sokan megismerték és a Tartós béke hang és képüzenete is egyre többekhez jut el. A koncert nemcsak azért különleges, mert aki írható adathordozót (usb/cd/bluteooth telefon) hoz magával, hazaviheti az új számokat, hanem mert különleges akusztikus hangszerelésben is hallható lesz néhány ismert és új szám. Így ugyanazon színpadon látható lesz a zenekar elektromos és különleges hangszerekkel megtűzdelt akusztikus felállásban is. A Kaukázus előtt, az Eleven Holdból ismert Török-Zselenszky Tamás ad koncertet Zselenszky formációjával és az estét a Panic Radio Dj set vs. Hangmás Djs indie-alter-elektro discója vezeti be az éjszakába.

Menjek vagy maradjak – Mojszejev vagy Harcosok klubja 1

…rendhagyó szülőire a Gödörbe

Rendhagyó szülői értekezletet tartanak a Gödör Klubban: leendő és gyakorló szülők kérdezhetnek a szenvedélybetegségekkel, drogokkal és függőséggel kapcsolatban. A szervezők várják az érdeklődők témajavaslatait, kérdéseit, a szülői értekezlet tematikáját ugyanis a beérkezett javaslatok alapján fogja összeállítani Demetrovics Zsolt, pszichológus, a rendezvény házigazdája. A 18 órakor kezdődő programok célja a szenvedélybetegségek csaknem teljes körű bemutatása, és hogy bebizonyítsák, mára már nem tabu a különböző függőségekről beszélni. Az idén a Szenvedélyek Napja fő témája maga a szenvedély. Az érdeklődők részt vehetnek workshopokon, pszichológiai játékokban, pszichodrámában, beiratkozhatnak az Élő Könyvtárba, vagy nézhetnek filmeket, este pedig bulizhatnak a koncerteken.

—-Szombat, november 22. – Mustra, Tátrai—-

…Mustra Filmfesztiválra a Toldiba

Pénteken és szombaton – tizedik alkalommal – kétnapos filmfesztivált szervez az általa támogatott filmek és televíziós produkciók bemutatására az ORTT. Budapesten, a Toldi Moziban két nap alatt – mozikban ritkán vetített, vagy éppen a televíziók által csak egyszer sugárzott – olyan egyedi és kiemelkedően színvonalas alkotásokat láthatunk, amelyeket az ORTT az elmúlt években támogatott. A program pénteken kerekasztal-beszélgetéssel kezdődik, és több mint negyvenórányi különleges filmanyag vetítéseivel folytatódik. A kerekasztal-beszélgetés témája a kiskorúak védelme, amely során bemutatjuk a „Ne a televízió nevelje fel a gyereket” című spotkampány reklámfilmjeit. A filmvetítések a nyilvánosak és ingyenesek. Szombaton este kilenckor fellép a Smarton Trió. A részletes program megtalálható az ORTT honlapján.

A Smarton Trio

A Smarton Trio

…Tátrai duplára a Müpába

Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor kettőse, a Latin Duó az ország egyik legnépszerűbb klubformációja. A két gitáros estéről estére elvarázsolja a közönséget, bárhol is lépjen fel. Évente egyszer azonban szükségét érzik, hogy exkluzív helyszínen, nagy színpadon, kiváló muzsikusok kíséretével adják elő erre az alkalomra összeállított, rendhagyó műsorukat. A zenekarral kibővített duó koncertje előtt itt, a Művészetek Palotájában mutatkozik be nagy közönség előtt Tátrai Tibor vadonatúj formációja. A Tátrai Trendet Tibusz mellett a szintén gitáros Pintér Tibor, a nagybőgős Glaser Péter és az ütőhangszeres Czibere József alkotja.

Menjek vagy maradjak – Mojszejev vagy Harcosok klubja 1

—-Vasárnap, november 23. – zsidó gasztronómia, Mojszejev—-

…belekóstolni a zsidó konyhába

A Judafest sorozat, a zsidó kultúra, azon belül a zene, a színház a képző- és iparművészet zsidó vonatkozású jelenkori írányvonalaival ismerteti meg a közönséget. Jelen esetben a gasztronómia került terítékre. A zsidó gasztronómiai fesztiválon a Gozsdu Udvarban lesz kajapiac, ahol a Rosenstein étterem, a Carmel étterem, a Symbol étterem, a Fröhlich cukrászda, a Rothschild kóser közért, a Raj cukrászda kínál szefárd és askenáz ételkülönlegességeket, forralt kóser bort, frissen facsart narancslét, kóser pálinkát, bagelt. Megkóstolhatjuk az izraeli reggelit saksukával, olajbogyóval, arab salátával, tejszínes krémsajttal, kardamomos kávéval. Bemutatót tartanak gasztrobloggerek, koncerteket adnak zsidó együttesek, és a gyerekeknek is akad sokféle program a palacsintaevő versenytől a gyerek főzőiskoláig.

Kóser sólet Fűszeres Esztertől

Kóser sólet Fűszeres Esztertől

…Mojszejev balettjére a Sportarénába

Az 1906-ban Kijevben született Igor Mojszejev nevét a róla elnevezett stílus tette ismertté, amelyet a különböző népek táncai és a hagyományos balett elemek ötvözésével alakított ki.
A nevét viselő, világhírű táncegyüttese 1937 februárjában alakult. Századik születésnapja alkalmából Vlagyimir Putyin orosz államfő Igor Mojszejevet lakásán kereste fel, hogy átadja neki a legújabb kitüntetést. 2007 novemberében halt meg, 101 évesen, de a társulat azóta is sikeresen működik. A társulat közel háromszáz műsort vitt színre, máig rendkívül népszerű hazájában és a világon mindenhol. Mojszejevéket mindig a tökéletes felkészültség, a gazdag koreográfia, virtuozitás, a zene, valamint a stilizált népviseletek nyújtotta káprázatos látvány összhangja jellemezte, jellemzi. Az együttes több mint hatvan országban járt már és több mint százhatvan külföldi turnét tudhat maga mögött. Budapesten 1946 óta tíz alkalommal szerepelt nagy sikerrel, legutóbb 2002-ben.

Menjek vagy maradjak – Mojszejev vagy Harcosok klubja 1

—-…moziba, …kiállításra, …gyerekprogramra—-

… moziba be

A héten jönnek a gallok, egy felkavaró dokumentumfilmmel (Neve: Sabine) és egy vérbeli, az élet ihlette krimivel (Halálos közellenség – Public Enemy Nr. 1.). Woody mester a katalán fővárosban bolyong a szerelem után (Vicky Cristina Barcelona), és érkezik egy vitatható színvonalú amerikai paródiafilm is (Katasztrófafilm).

Menjek vagy maradjak – Mojszejev vagy Harcosok klubja 1

bővebben a premierfilmekről>>

…kiállításra

Krtek, a Kisvakond

Zdenek Miller ma is népszerű mesehőse, Kisvakond ügyes-bajos dolgai, barátai, kedvenc tárgyai elevenednek meg a budapesti Cseh Centrumban nyílt kiállításon.

Menjek vagy maradjak – Mojszejev vagy Harcosok klubja 1

bővebben>>

… gyerekprogramra a Millenárisra

A Millenárison vasárnap délelőtt 11-kor és délután 4-kor Halász Judit koncertezik, amelyből film is készül. A filmen lehet szerepelni egy dallal, egy történettel, egy kérdéssel, egy kéréssel, egy üzenettel is Halász Judithoz. A koncertek után Kívánságműsor lesz a legtöbb szavazatot kapott dalokból. Mindemellett egész napos babajátszóház is lesz, amelyben anyukák és a gyerekek is játszhatnak, alkothatnak.

Menjek vagy maradjak – Mojszejev vagy Harcosok klubja 1

részletes program>>

—- maradjak… … olvasni …tévézni—-

Menjek vagy maradjak – Mojszejev vagy Harcosok klubja 9

Könyv

Nem tévedhetünk nagyot, ha a hétvégére az októberi könyves sikerlistákról választunk olvasnivalót. A figyelőnet havi irodalmi Top 10-ét György Péter, Krasznahorkai László és Dragomán György vezeti, de alig maradt le a dobogóról az új Nobel-díjas J. M. G. Le Clézio is.

bővebben>>

Tévé

Péntek, November 21
23:15
m1

Redl ezredes I-II.

Alfred Redl, egy rutén vasutascsalád sarja a monarchia ezredesévé, hírhedt kémfőnökévé növi ki magát. A film e példátlan karrier lelki hátterének, a “tulajdonságok nélküli” alattvaló karakterének rajza. Redl már kisfiú korában dicsőítő verset farag uralkodójáról, s apja temetéséről elmaradva Ferenc József névnapját ünnepli a kadétiskolában. Mindvégig különleges vonzalom fűzi arisztokrata diáktársához, a magyar Kubinyi Kristófhoz és nővéréhez, Katalinhoz. Olyan akar lenni, mint ők, kitörli múltját, családját az emlékezetéből. Érzelmek hiányában olyan érvényesülési vágy és alattvalói alázat fűti, hogy még saját koncepciós perét is buzgón megszervezi.

Menjek vagy maradjak – Mojszejev vagy Harcosok klubja 1

Szombat, november 22.
22:10
RTL Klub

Apokalipszis angyalai – Bíbor folyók 2.

Jean Reno Niemansként ezúttal a lorraine-i kolostorban nyomoz, ahol egy férfit befalazva találnak meg. A körülötte található ezoterikus jelek és a férfi furcsa, szertartásszerű feláldozása azt sugallja, hogy nem hétköznapi esetről van szó. Egy templom tövében Reda, a fiatal rendőrkapitány egy Jézusra hasonlító félholt emberre bukkan. Hamarosan ráeszmél, hogy ez az ügy kapcsolatban áll azzal, amelyben egykori rendőrakadémiai kiképzője, Niemans nyomoz. A környéken egyre nő a halálesetek száma. Minden esetben titokzatos, természetfeletti erővel rendelkező szerzetesek ölnek meg látványos módon, ismeretlen embereket, majd nyomtalanul eltűnnek. Niemans és Reda felfedezik, hogy mindegyik áldozat keresztneve és foglalkozása megegyezik valamelyik apostoléval. A vallástörténeti szakértő, Marie segítségével próbálják meg leleplezni ezt az elképesztő összeesküvést.

Menjek vagy maradjak – Mojszejev vagy Harcosok klubja 1

Vasárnap, november 23.
23:10
TV2

Harcosok klubja

Jack álmatlanságban küzd. Amerika városait járja, ahol autóbalesetek történtek. Autógyáraknak dolgozik, és azt vizsgálja meg, hogy érdemesebb-e a típushibákból fakadó kártérítéseket kifizetni, vagy inkább alakítsák át a gépjárműmodellt. Jack terápiás csoportokba jár, mégsem kerül közelebb valódi énjéhez és embertársaihoz. Véletlenül összeismerkedik Tylerrel (Brad Pitt), akiben felfedezi hiányzó tulajdonságait. Tyler egy különös, titkos társaság megalapításával próbál megszállottan úrrá lenni a világ káoszán. A Harcosok Klubjának híre hamar elterjed a túl hamar meggazdagodott menedzser nemzedék tagjai között, akik egyre intenzívebb élményekre várnak. Az egyetlen, aki a két rokonlélek közé ékelődik, egy nő. Marla (Helena Bonham Carter) kétségbe vonja Tyler erőltetetten férfias ideológiáját.

Menjek vagy maradjak – Mojszejev vagy Harcosok klubja 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik