Élet-Stílus

A zéró tolerancia megtanított közlekedni?

Az év első háromnegyed évében 8 százalékkal csökkent a közúti közlekedési balesetek száma az előző évhez képest. A balesetek kimenetele még ennél is kedvezőbben alakult, a halálos balesetek száma 24 százalékkal, a súlyos sérüléssel járóké 12 százalékkal lett alacsonyabb.

Közúti balesetben 708 személy vesztette életét, 221 személlyel kevesebb, mint egy évvel korábban. Az ittasan okozott balesetek száma is erőteljesen, 22 százalékkal csökkent.
Az elmúlt háromnegyed évben több mint 14 ezer személysérüléses közúti közlekedési baleset történt, 70 százaléka lakott területen belül.

A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint a balesetet elszenvedők száma megközelítette a 20 ezret. Közülük 708 személy életét vesztette, a súlyosan megsérültek száma meghaladta az ötezret, a könnyen megsérülteké pedig megközelítette a 14 ezret.

Veszélyzónák

Interaktív térképet készített a rendőrség, amelyen hazánk legveszélyesebb útjai, kereszteződései szerepelnek. Olyan információkkal szeretnék ellátni az autósokat, amelyek segítenek a balesetmentes, biztonságos közlekedésben. A térkép elérhető innen.

A halálos balesetek számának a 2007. év azonos hónapjaihoz viszonyított
csökkenése jelentős mértékű hullámzást mutat; növekedést kizárólag
júliusban mértek (közel 6%). A balesetek 4 százaléka halállal
végződött.

A meghalt személyek majdnem fele (47 százaléka) vétlen áldozat volt. A meghalt személygépkocsi-vezetők 55 százaléka, az elöl ülő utasok több mint 60 százaléka nem használta a biztonsági övet.

Balesetek típus szerint (forrás:KSH)

Balesetek típus szerint (forrás:KSH)

Száz balesetből 12 hátterében szerepelt viszont az alkohol. A személygépkocsi-vezetők által ittasan okozott balesetek száma az összes ittasan okozott balesetek számát meghaladó mértékben, 29 százalékkal csökkent. Ehhez – a közlekedésbiztonsági szakemberek véleménye szerint – az ez év január 20-ától érvényben lévő új igazságügyi miniszteri rendelet („zéró tolerancia”) is hozzájárult.

Sajnos kiemelendő, hogy az első háromnegyed évben, a vasúti katasztrófa miatt, 28 százalékkal, a legjelentősebb mértékben, a vasúti jármű és közúti jármű ütközése emelkedett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik