Élet-Stílus

Balatonring: új csatornahálózat épül

Csütörtökön került sor az ünnepélyes „alapcsőletételre" Sávolyban, abban a községben, melynek közelében épül fel a gyorsaságimotoros-vb jövő évi 14. futamának, a Magyar Nagydíjnak szeptember 20-án otthont adó Balatonring.

Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, az épülő pálya mentora elmondta, hogy a tervek szerint januárra elkészül Sávoly csatornahálózatának kiépítése, amely összességében mintegy 800 millió forintba kerül.

Erre azért van szükség, mert a Balaton-törvény értelmében az építési engedély csak akkor adható ki, ha a település csatornával legalább hatvan százalékban ellátott.

“Példaértékű beruházás lesz” – mondta Suchman Tamás. A Balatonring ünnepélyes alapkőletétele két hete volt, a beruházás teljes összege mintegy 200 millió euró.

A pálya látványterve (balatonring.hirnezo.hu)

A pálya látványterve (balatonring.hirnezo.hu)

A csatornahálózatot a beruházó Sedesa csoport finanszírozza, a lakosok díjmentesen kapcsolódhatnak rá. Mikó Sándor, a csoport projektigazgatója elmondta, hogy a csatornahálózat, elkészülte után, Sávoly község tulajdonába megy át.

A tervek szerint jövő nyárra már nyolcvan-kilencven százalékban kész lesz a Balatonring. A gyorsaságimotoros-vb megrendezésének joga öt évig Magyarországé: a licenc évi ötmillió euróba kerül.

Szakértők szerint a világ egyik leggyorsabb pályája épül fel, amely egész éves megélhetést biztosít a környék lakóinak. Számítások szerint a verseny idején legalább százezer vendég érkezhet, ami legalább 2 milliárd forint bevételt jelenthet.

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter július végén jelentette be, hogy a jövő év szeptemberétől minimum öt éven keresztül gyorsaságimotoros-világbajnoki futamokat rendeznek Sávoly mellett, a spanyol Sedesa-csoport beruházásával megépülő Balatonringen.

Balatonring: a pálya

A Sávoly község mellet épülő Balatonringen a pálya hossza 4,232 km lesz, amelyet nyolc-nyolc jobb-, illetve balkanyarral nehezítenek meg.
A Balatronring legfontosabb technikai adatai:
A pálya hossza: 4,232 km
Szélessége: 14/15 m
Becsült legnagyobb sebesség: 315 km/ó
Becsült legkisebb sebesség: 96 km/ó
Becsült átlagsebesség: 166 km/ó
Leghosszabb egyenes szakasz: 840 m
Második leghosszabb egyenes szakasz: 680 m
Kanyarok száma: 16 (8 bal- és 8 jobbkanyar)
A leghosszabb kanyar: 100 m
A legrövidebb kanyar: 30 m
Befogadóképesség: 80 ezer néző
Parkolóhelyek száma (versenynapokon): 20 ezer autó és 12 ezer motorkerékpár
Állandó parkolóhelyek száma: 9 ezer
Bokszok száma: 46

Ajánlott videó

Olvasói sztorik