Élet-Stílus

BMW 750i – hetedik menyország?

A BMW hetes modelltípusa mindig is egyet jelentett azzal, amit az adott pillanatban az autógyártás tud. Az új, ötödik generációnál sincs ez másként csak a sajtóanyag közel 300 oldalas.

Az 1977-ben bemutatott első hetes széria után idén már az ötödik generációnál tart a 7-es BMW. A legújabb forma elölről már súrolja a barátságos kategóriát, semmi agresszivitás, lágy, semleges vonalak és oda a férfihormontöltet is.

Oldalról főként a horizontig elnyúló motorháztető vonja magára a figyelmet, no meg persze a rövid, sportosan elegáns túlnyúlások. A maradék tüzet a kicsit hosszabb és laposabb kasztni hátulján találjuk. Határozott lámpák és sokat sejtető króm kipufogók üzennek a többi autósnak.

Az újdonságokból jutott a teniszpályányi motorháztető alá is. Teljesen újak a motorok, ezek közül a V8-ast teljesen összekuszálták, a hagyományosan középre épített szívóoldali szervek kikerültek a szélre, helyüket a kipufogó, turbók és cinkostársaik foglalták el.

A mérnökök nem pusztán saját szürke hétköznapjaikba akartak változást vinni azzal, hogy mindent összekevertek. A kompakt felépítés mellett állítólag így rövidebb és nagyobb keresztmetszetű csöveket használtak, ami a nyomásveszteségeket csökkenti. Jól hangzik, de ne kérdezősködjünk sokat, mert a végén még elmagyarázzák a fehérköpenyesek, hogy ez miért is jó így.

Képgaléria (vezess.hu)

Képgaléria (vezess.hu)

Miután a vezető végzett az ülés, kormány, tükrök és még ki tudja minek a saját testére passzításával és előre tekint, joggal érezheti magát egy birodalmi csillagromboló parancsnoki hídján. Ameddig a szem ellát a 7-es gépházteteje tölti ki a látómezőt.

Szűk garázsból, utcából kihajtva rögtön felértékelődik az amúgy úri hóbortnak tetsző oldalirányú kamera is. Használatával már azelőtt lehet sejtésünk a forgalomról, mielőtt kamikaze módra, vakon kihajtunk a kocsik közé.

Menetközben a Head-Up Displayen – a kerék feltalálása óta az egyik leghasznosabb dolog az autózásban – minden fontos adat megtalálható. A szükség esetén állóra fékező majd újra nekilóduló, távolságtartó tempomat beállításaitól kezdve a sebességig, számos érdekes információval kényezteti a vezetőt, mindezt a szélvédőre, a látómezőnkbe vetítve.

Nagy test, mégis jó

Számos, hasonlóan dögnagy luxuskocsival ellentétben a 750i-vel lehet élvezetesen is autózni, az irgalmatlan hosszúság és a tömeg ellenére. A méretre a négykerékkormányzás – elképesztő, hogy milyen szűk fordulóköre van – a tömegre pedig a 4,4 literes, ikerturbós, alumíniumból készült V8-as jelent gyógyírt, a maga 407 lóerejével.

Ebből 5,2 másodperces sprintre futja, de ha a gyári 11,4 literes átlagfogyasztást célozzuk meg vele, akkor ezt ne nagyon próbálgassuk.

Az automatikus váltó melletti kapcsolóval állíthatunk a futómű feszességén is, ha nem üzleti úton kell még belejavítanunk ebbe-abba a hátsó sorban. Összesen négyféle beállításra van lehetőség, a komfortostól egészen a sport + -ig.
A különböző állások nemcsak az alumínium futómű hangolásába szólnak bele, hanem a menetstabilizáló engedékenységén, a sebességváltó dinamikáján és a kormány, valamint a gázpedál érzékenységén is módosít ilyenkor a számítógép.

Sport + üzemmódban nekünk sikerült frászt hozni az autóra, mert egyszer csak ellentmondást nem tűrő módon megfeszítette a biztonsági öveket és belepasszírozott az ülésbe. Rossz tapasztalatai lehetnek.

Utasterébe lehetetlen belekötni. Remek anyagok, tökéletesbe hajló kivitelezés, kellemes hangulat, a tér minden irányában több mint elegendő. A korábban szerethetetlen, de mára már egyre ügyesebb iDrive tekerentyű és a köré nőtt direkt gombok hátul is megtalálhatóak. Sőt, szép termetű LCD-monitort is nézegethetnek, ha valami izgalmas powerpointos kikapcsolódásra vágynak az utasok a táj szemlélése helyett.

Hohó, mégis csúszott valami apró hiba a belsőbe. Az ajtókapaszkodó, amit megragadva kéne magunkra rántani a példásan járó ajtót, roppant buta helyre került. Jó magasan van, én még tizedszerre is a könyöktámaszt markolászva próbáltam becsukni az ajtót. Bár az autó nagyon előzékeny, ha nem sikerül rendesen becsapni, akkor szépen behúzza, majd bezárja maga az ajtót.

Akinek valamiért nem volna elegendő az új hetes által nyújtott tekintélyes lábtér, az a hosszított változatokban vigasztalódhat. Itt további 14 centit ragasztottak az autóhoz, ami a hátsó traktust gazdagítja.

Óriási, szélesre tárható ajtók könnyítik meg a beszállást a minden elképzelhető luxussal kitömött utastérbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik