Élet-Stílus

Orosz Eb-sztárokkal erősíthet a Bayern

Toronymagas bajnoki esélyesként kezdte az idei szezont Németországban a bajor sztárcsapat, ám egyelőre csalódást okoztak a Jürgen Klinsmann vezette müncheniek. A lemaradásuk csak hárompontos a listavezető Leverkusennel szemben, de úgy látszik eldöntött tény, hogy a télen jó pár játékos érkezik. Hosszú távon újra európai élcsapat akar lenni a Bayern München.

Az elmúlt szezonban megesett az a szégyen a német sztárcsapattal, hogy a vártnál gyengébb Bundesliga-szereplés miatt nem a Bajnokok Ligájában, hanem csak a jóval gyengébb, és kisebb presztízsű UEFA-kupában képviselhette a német színeket. A néhány éve még BL-t nyerő bajorok vezetősége akkor elhatározta, hogy ez nem fordulhat elő még egyszer, ezért 2007 nyarán jelentősen megerősítették – többek között Luca Toni és Franck Ribéry leigazolásával – a keretet.

A bajnokságban nem is igazán volt az elmúlt szezonban ellenfele a csapatnak, az UEFA-kupában viszont a későbbi győztes Zenit Szentpétervár megállította a bajorokat. Idén azonban nem úgy gurul a szekér, ahogyan a szurkolók és a vezetőség szeretné.

Ribéryék a hétvégén két pontot ajándékoztak el a Mönchengladbach ellen (MTI/EPA)

Ribéryék a hétvégén két pontot ajándékoztak el a Mönchengladbach ellen (MTI/EPA)

Jürgen Klinsmann már jelezte is a klub elöljáróinak, hogy a keret további erősítésre szorul, amennyiben szeretnének ismét visszakerülni az európai topcsapatok szűk elitjéhez. A német lapok már számos jelöltről tudnak, a játékosként világbajnokságot nyerő Klinsmann viszont ezeket a híreket nem akarta egyelőre megerősíteni.

Ha hinni lehet a kicker magazinnak, akkor az amerikai válogatott gólrekorder Landon Donovan érkezésre már biztosra vehető. A középpályás már jelenleg is a német csapatnál edz, hiszen a tengerentúli bajnokság küzdelmei már befejeződtek. A Los Angeles Galaxy a túlzásnak tűnő 10 millió eurót kéri a rutinos játékosért, ezért a kölcsönszerződés tűnik valószínűbbnek.

Szüksége van ugyanis a pénzre a bajoroknak, ha a kiszemeltjeiket le akarják igazolni. Klinsmann listájának első helyén az orosz válogatott Andrij Timoscsuk szerepel, aki a nyáron továbbálló Marc van Bommelt helyettesíthetné. „Még nem írtunk alá semmit” – nyilatkozta a hétvégén a német szakember, aki már az Eb előtt is felfigyelt a védekező középpályásra.

Klinsmann és Hoeness - kit sikerül Münchenbe csábítaniuk? (MTI/EPA)

Klinsmann és Hoeness – kit sikerül Münchenbe csábítaniuk? (MTI/EPA)

Csatárposzton is erősítésre szorul a csapat, hiszen Luca Toni egyelőre meg sem közelíti tavalyi formáját. Miroslav Klose sem tudja tartósan hozni a 2006-os vébén mutatott játékát, és ugyanez elmondható az állandó kispadozás miatt elégedetlen Lukas Podolskiról. „Egy klubnak, amely meg szeretné nyerni a Bajnokok Ligáját, legalább négy egyenértékű csatárra van szüksége” – szögezte le Klinsmann.

A Marca a hétvégén azt jelentette, hogy a németek már megegyeztek Pavel Pogrebnyakkal, de állítólag Andrij Arsavin és Javier Saviola képviselőivel is tárgyalnak a bajorok. Arsavin leigazolására van a legkisebb esély, hiszen a Zenit orosz sztárját európai szinte összes élcsapata megkörnyékezte. Saviola megszerzése valószínűbbnek tűnik, az apró termetű argentin cselgép remekül kiegészítené a jól fejelő Klosét és Tonit.

A találgatások még néhány hétig biztosan eltartanak, és amíg a Klinsmann és Hoeness hallgat, jó néhány újabb név is fel fog merülni. A bajnokságban mindenesetre még nincs veszve semmi, a játékoskeret alapján nincs ellenfele a bajoroknak, a BL megnyeréséhez viszont valóban több Ribéryhez hasonló klasszis kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik