Élet-Stílus

Fekete madonna az A38 Hajón

Megjelent a !DelaDap harmadik lemeze, amelyet múlt héten az A38 Hajón is bemutattak. Az elektronizált városi cigányzene őrült hangulatot varázsolt a hajóra.

A !Deladap „Sara La Kali” című albuma szeptemberben került a boltokba. A lemez címe az Európa szerte több helyen – különösen a francia és spanyol cigányok körében – felbukkanó barna bőrű szentre, a „fekete madonnára” utal. (Nem keverendő össze a katolikus egyház által tisztelt Szent Sárával!)

Képgaléria

Képgaléria

Az ősi roma gyökerek és hagyományok a címmel ki is merültek a !Deledap új lemezében. A modern feldolgozásnak köszönhetően néhol ugyanis még az alap cigánydallamok is nehezen felismerhetők. Vagy amelyek felismerhetők, azokat autentikus cigányzenének igazán nem nevezhetjük, inkább az elsziruposodott a városi cigányzene termékei – ezeket hallva öntudatlanul is többször felrémlettek előttem az osztrák tévé nyolcvanas évek sramli műsorai.

Azt gondolnám, hogy az a kevés hagyományos cigányzene, ami a !Deladap zenéiben még fellelhető, itthon nem különleges, inkább Ausztriától nyugatra számít még mindig némileg egzotikusnak. Saját csalódottságom ellenére tényleg jó hangulatú táncos buli teremtettek csütörtök éjjel az A38-on. De azért egy kanna és a dob olyan nagyon hiányzott!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik