Élet-Stílus

Elköltöztetik a Maldív-szigeteket?

Az ország kénytelen félretenni a turizmusból származó bevétel egy részét, hogy új földeket vásárolhasson, ha a világtengerek szintjének emelkedése miatt a szigetek víz alá kerülnének – jelentette ki Mohamed Nasíd, a Maldív-szigetek elnöke.

Potenciális földvásárlási helyszínnek az elnök elsősorban Dél-Indiát és Ceylon szigetét nevezte meg, ahol a klíma, a kultúra, valamint a konyha egyaránt hasonlatos a maldívihoz. További lehetséges területnek tartja Ausztráliát, ahol hatalmas parlagon fekvő területek állnak bevándorlók – így akár a Maldív-szigeteki letelepülők – rendelkezésére is. Az ötlettel kapcsolatban már megkezdték az említett országokkal az előzetes tárgyalásokat, akik a javaslat iránt nyitottnak mutatkoztak – írja a National Geographic Online.

Male, a főváros - innen nincs hova menekülni (wikipedia.hu)

Male, a főváros – innen nincs hova menekülni (wikipedia.hu)

Egyszerűen elborítja a tenger

A kezdeményezés egyáltalán nem számít alaptalannak. Az ENSZ előrejelzései szerint a globális klímaváltozás következtében 2100-ra több mint fél méterrel is emelkedhet a világtengerek szintje, amely drasztikusan érintené a mintegy 1200 kisebb-nagyobb korallszigetből álló Maldív-szigeteki Köztársaságot.

Az ország területe 2980 négyzetkilométer, lakossága 2005-ben 349 106 fő volt. A szigetek legmagasabb pontjai is mindössze néhány méterrel emelkedik ki a tengerből, így egy félméteres tengerszint-emelkedés az ország területének nagy részét elmoshatja.

Az elnök drámai szavakkal ecsetelte országa sorsát. A Maldív-szigetek magára maradt e problémával, önmaga azonban képtelen megakadályozni a globális felmelegedést, ezért kénytelen lesz önerőből új földterületeket vásárolni – mondta. Bár lakosai egyáltalán nem kívánják elhagyni szülőföldjüket, ha mégis kénytelenek lesznek, azt nem földönfutóként, menekülttáborok sátraiba költözve kívánják megtenni.

Eltűnik a világ egyik csodája is

A Maldív-szigetek példája nemzetközi jogi kérdéseket is felvet: milyen jogai vannak azoknak az állampolgároknak, akiknek hazája a gazdag országok környezetpusztító tevékenységének következtében víz alá merült – vetik föl az immár csöppet sem elméleti kérdést egyes nemzetközi környezetvédő és emberjogi szervezetek.

Az Indiai-óceán közepén fekvő szigetcsoportot, kristálytiszta, áttetsző tengervizét és fehér homokos partjait, valamint a korallszigetek környéki burjánzó tengeri élővilágot évente egyre több turista keresi föl. A turizmusból származó éves bevétel mára meghaladja az egymilliárd dollárt is. Van tehát miből félretenni, azonban semmi sem pótolhatja majd a jeles tengerkutató, Hans Hass által a világtengerek három csodája egyikének megnevezett maldív-szigeteki korallpartok és atollok eltűnését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik