Élet-Stílus

A Müpában lép fel a mali legenda

Kedden a Művészetek Palotájában lép fel a kortárs afrikai tánczene egyik legfényesebb csillaga, Habib Koité és Bamada nevű zenekara.

1998-ban, amikor a Ma Ya című albuma kijött, az addig alig-alig ismert Habib Koitéból egy csapásra a világ egyik legkeresettebb afrikai muzsikusa lett. A gitáros-énekes Koité ugyanis úgy tudott megszólalni, hogy abban a különféle mali zenék eszenciája és a nyugati tánczenék befolyása együtt hatott, utat mutatva az afrikai tánczenék legújabb, neotradicionális hulláma felé.

A Müpában lép fel a mali legenda 1

Koité és Bamada nevű zenekara – melynek tagjai közé tartozik a mali zene élő legendája, a balafonos-hegedűs Kélétigui Diabate – eddig két alkalommal járt hazánkban: 1998-ban a WOMUFE-n és 2001-ben a Sziget Fesztiválon.

Legújabb – immár negyedik – lemeze, az Afriki a múlt évben jelent meg, és ugyancsak rendkívüli fogadtatásra talált: az ősi mali hangszerek, így a kamele n’goni, a balafon és az egyhúros hegedű térnyerésével Koité legmélyebb anyaga született meg, melyben a frissesség és a több évszázados tradíciókhoz való kötődés ugyanazon a – jól érthető és magával ragadó – zenei nyelven beszél. – Az afrikai muzsikák „kezdő” és „haladó” rajongói számára kihagyhatatlanul!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik