Élet-Stílus

Gúnyt űznek a halálból – videó

A magyar és az európai hagyománnyal ellentétben nem szomorkodva emlékeznek az eltávozott szeretteikre a mexikóiak, hanem kétnapos fiesztával. E számunkra fura halottkultuszt mutatja be a budapesti Kegyeleti Múzeum tárlata.



A Los Dias de Muertos kétnapos ünnep Mexikóban. A családi körben megtartott emlékezést a legkisebb falutól a legnagyobb városig parádék és tűzijátékok tarkítják. A halottakat étellel, itallal, virágokkal, füstölőkkel és más ajándékokkal várják vissza a család otthonába, hogy ott töltsenek egy-két napot. Ilyenkor az élők is ajándékokkal lepik meg egymást.

Az ünnep jelképe a mereven vigyorgó táncoló csontváz. A férfi csontvázak újabban elegáns cukoröltönyt viselnek, míg a Catrinának becézett női verziót mindig az aktuális nőideálról mintázzák. A gyerekek névre szóló cukorkoponyákat kapnak, míg a barátok csontvázakat és egyéb halálszimbólumokat vásárolnak egymásnak.



Gúnyt űznek a halálból – videó 1


A Fiumei úti temető területén található Kegyeleti Múzeumban november 30-ig látható a Mexikói halottkultusz című időszakos kiállítás.


A magyar temetkezési kultúrát bemutató múzeumban különösen szembeötlő mennyire másként viszonyulnak a latin-amerikaiak a halottakhoz, mint mi Európában. Az intézmény vezetője, Hargittai Emil szerint a mexikóiak egyszerűen gúnyt űznek a halálból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik