Élet-Stílus

Már nem titok, kik zárták ki a Fradit

Az FTC Pártolói Egyesület hétfőn nyilvánosságra hozta a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) fellebbviteli licencadó testület azon hét tagjának nevét, akik 2006 júliusában döntöttek a Ferencváros élvonalbeli kizárásáról.

Az FTC PE elnöksége hétfőn reggel hatkor tette közzé az MLSZ által szerdán postázott listát a www.ftcpe.hu weboldalon.
„Nem mesterlövészek voltak, 2006-ban mégis kilőttek egy csapatot az NB I-ből. Büszkék nem lehettek a tettükre, hiszen azóta az MLSZ segítségével a titkolózás erős homályába burkolóztak. Az FTC PE – sok jogász által precedensértékűnek nevezett – perekben érte el, hogy nevük nyilvánosságra kerülhessen” – vezeti fel az egyesület a nevek közreadását.

Az MLSZ teljesítette a jogerős ítéletben foglaltakat, levélben elküldött részünkre hét nevet – írják, majd „szigorúan ABC-rendben” közlik, kiknek a nevét kapták meg.

„Közzéteszünk hét nevet, amellyel mint adatokkal kizártnak érezzük a visszaélésszerű joggyakorlást. A jelen közzététellel együtt nyomatékosan felhívunk mindenkit, hogy maga is tartsa ezt be” – fogalmaznak, hozzátéve: nyilván a nevekhez újabb adatok kereshetők, amelyek révén ezek az emberek egyértelműen megtalálhatók és megkérdezhetők.

A fellebbviteli liecencadó testület névsorsa

Bárányos László, Horváth József, Laczkó János, Pálfay Szilárd, Pere József, Riklik Anett, Szendrő Dénes.

„Ha valaki ezt is megteszi, megkérjük, hogy érzelmektől és indulatoktól mentesen kérdezzen, mert ebben az országban minden közérdekből eljáró személytől meg lehet kérdezni, mit és miért döntött, ez elvitathatatlan alapjog” – olvasható az ftcpe.hu-n. Az egyesület persze maga is újabb adatokat keresett és talált a nevekhez, s a levél megérkezésétől a közzétételig eltelt három napban szerzett információikat a nevek közreadásával együtt meg is osztották olvasóikkal.

Már nem titok, kik zárták ki a Fradit 1

„A Magyar Labdarúgó-szövetség az eddig szigorúan titkolt emberek munkájával nagyon meg volt elégedve. Ezt igazolja, hogy 2008. június 30-ig mindahányan tagjai voltak a licencadás testületeinek. Nevezettek közül többen különböző megyei labdarúgó szövetségek bizottságaiban is dolgoznak. Szendrő Dénes elnöke a Pest Megyei LSZ Felügyelő Bizottságának, Bárányos László ugyanennek a bizottságnak a tagja. Horváth József a Baranya Megyei LSZ elnökségének a tagja, aki emellett vezeti a Kispályás- Női Teremlabdarúgó Bizottságot is.

Pere József a Fejér Megyei LSZ Fellebbviteli Bizottságának volt a tagja, míg Pálfay Szilárd korábban a Győr- Moson- Sopron Megyei LSZ Fegyelmi Bizottságában kapott szerepet. Utóbbi két úr a frissített megyei szövetségi honlapokban már nem szerepel tagként” – közölték a döntéshozókról összegyűjtött adataikat.

Mint megjegyzik, Laczkó Jánosnak a labdarúgás vezetésében a licencbizottságbeli tagságán kívül más szerepe nincs, ő a Budapesti Amatőr Boksz Szövetség elnöke. Ő volt az egyetlen, aki nevét és ténykedését már 2006-ban a nyilvánosság előtt vállalta, elmondta, hogy és miképp került a bizottságba, s ott milyen szempontok alapján döntött – olvasható a honlapon.

„Gyakorlatilag ezt várná el minden sportért rajongó ember a bizottság többi tagjától is. Nincs mitől félniük, hiszen az iratanyag áttanulmányozása után a lelkiismeretük szerint döntöttek” – jegyzi meg az FTC Pártolói Egyesület.

A nevek közzétételének hétfőre halasztását az FTC PE szerint az indokolta, hogy nem szerették volna elvonni a figyelmet a szombati demonstrációról.

„Mert most minden erőnkkel presszionálni kell a hazai döntéshozókat, hogy komoly és határozott lépéseket tegyenek a dunaszerdahelyi vérengzéssel kapcsolatban” – szögezte le.

A Fővárosi Ítélőtábla az FTC PE által indított perben szeptember 16-án döntött jogerősen arról, hogy a labdarúgó-szövetségnek kötelessége kiadni a névsort.

—-A licencügy krónikája—-

2006. május 10.: A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elsőfokú licencadó testülete négy élvonalbeli klubnak, közte a Ferencvárosnak nem adott rajtengedélyt a következő szezonra.

2006. június 1.: Az MLSZ fellebbviteli licencadó testülete valamennyi klubnak megadta az engedélyt a részvételre az élvonalbeli bajnokság 2006/2007-es idényére, a Ferencváros azonban a Honvéddal együtt csak feltételes licencet kapott.
A zöld-fehéreknek folyamatos beszámolási kötelezettségük volt az Üllői úti ingatlan éppen aktuális pályázatának alakulásáról, illetve pénzügyi helyzetükről.

2006. július 13.: Kérdésessé vált, hogy indulhat-e a 2006/2007-es élvonalbeli bajnokságban a Ferencváros és a Vác, miután megérkezett az MLSZ-be a másodfokú klublicencadó bizottság legutóbbi ülésének hivatalos határozata. A váciak nem kaptak rajtengedélyt, a ferencvárosiak feltételes licencét pedig visszavonták, mert a fővárosiak nem teljesítették maradéktalanul a június 1-jén megszabott feltételeket.

2006. július 17.: A másodfokú licencadó bizottság a testület elnökének, Kamarás Istvánnak a tudta nélkül összeült és megadta az élvonalbeli indulásra az engedélyt a Fradinak.

2006. július 19.: Az MLSZ elnöksége rendkívüli ülésén úgy döntött, hogy hatályon kívül helyezi a fellebbviteli licencadó bizottság két nappal korábbi döntését, és a testület tagjait Kamarás István elnök kivételével visszahívja. Az MLSZ háromtagú ad hoc bizottságot választott, melynek feladata minden, a licenccel kapcsolatos tevékenység ellenőrzése. Az egyik tag nem akarta, hogy neve nyilvánosságra kerüljön, Helmeczy László és Nemes Ferenc viszont vállalta ezt. Az elnökség új másodfokú licenceljárást rendelt el, és arról döntött, hogy mindenképpen tizenhat csapat szerepel az élvonalban.

2006. július 21.: Megalakult az MLSZ új fellebbviteli licencadó bizottsága. A testületben senki sem maradt a régi tagok közül, a névsort viszont nem hozták nyilvánosságra.

2006. július 25.: Az MLSZ fellebbviteli licencadó bizottsága úgy határozott, hogy a Vác megkapja az élvonalbeli bajnokságban való induláshoz szükséges licencet, a Fradi azonban nem.

2006. július 26.: A labdarúgó NB I-ből kizárt Ferencváros jelezte, hogy polgári bírósághoz és az Európai Labdarúgó Szövetséghez (UEFA) kíván fordulni jogorvoslatért. A zöld-fehér szimpatizánsok tüntetést szerveztek a klub székháza elé, míg a Vasas beugróként vállalta az élvonalbeli tagságot.

2006. július 27.: A Ferencváros nevezett a bajnokság másodosztályának küzdelmeire.

2006. szeptember 5.: Első fokon, nem jogerősen megsemmisítette a labdarúgó-szövetség határozatát és a fellebbviteli licencadó testület döntését a Ferencvárossal kapcsolatban a Fővárosi Bíróság. A bíróság a felperes FTC Zrt. keresetét egyebekben elutasította, azaz nem állapította meg, hogy az eredeti döntés értelmében a Ferencváros rendelkezik a licencjoggal. A Magyar Labdarúgó-szövetség fellebbezett.

2006. október 10.: Az MLSZ fegyelmi bizottsága huszonötmillió forintra büntette a Ferencvárost, mert az a klub licencének visszavonása miatt polgári bírósághoz fordult az állandó választott sportbíróság helyett. A határozat szerint az együttes emellett 2007. június 30-ig nem vehet részt nemzetközi mérkőzésen, még felkészülési összecsapáson sem.

2006. október 31.: A Ferencváros benyújtotta fellebbezését az MLSZ fegyelmi bizottságának határozata ellen.

2006. november 22.: A Fővárosi Ítélőtábla – akárcsak az első fokon eljáró bíróság – elutasította a Ferencváros előterjesztését, hogy függessze fel az MLSZ azon határozatainak végrehajtását, amelyekkel a zöld-fehér klubot nem engedte az élvonalban indulni és visszasorolta az NB II-be.

2006. november 30.: Az MLSZ másod fokon eljáró fellebbviteli bizottsága pénteken megszüntette a fegyelmi testület Ferencvárosra kirótt 25 millió forintos büntetéséről és a nemzetközi meccsektől való eltiltásról szóló határozatát.

2006. december 7.: A Fővárosi Ítélőtábla az FTC kontra MLSZ perben helybenhagyta az elsőfokú bírósági döntést.

2007. július 3.: A Legfelsőbb Bíróság hatályában fenntartotta a Fővárosi Ítélőtáblának az FTC licencügyében hozott döntését.

2008. február 26.: Az FTC Pártolói Egyesülete keresetet nyújtott be a Fővárosi Bírósághoz azért, hogy megtudhassa, kik alkották azt a licencadó testületet, amelynek döntése nyomán 2006 nyarán kizárták az FTC-t a labdarúgó NB I-ből.

2008. április 7.: Első fokon pert vesztett az MLSZ az FTC Pártolói Egyesületével szemben, azaz kiderült, a szövetségnek nyilvánosságra kell hoznia a Ferencváros licencét visszavonó fellebbviteli licencadó testület tagjainak nevét.

2008. szeptember 16.: A Fővárosi Ítélőtábla helyben hagyta a Fővárosi Bíróság döntését, miszerint az MLSZ egyéb közfeladatokat ellátó szervnek minősül, ebből kifolyólag az ilyen feladatot ellátó testület adatai közérdekből nyilvánosak, így nyilvánosságra kell hozni a Ferencváros licencét visszavonó fellebbviteli licencadó testület tagjainak nevét.

2008. november 5.: Az MLSZ elküldte az FTC Pártolói Egyesületnek a fellebbviteli licencadó testület tagjainak névsorát. Elbert Gábor MLSZ-főtitkár egyúttal emlékeztetett rá, a bíróság fontosnak tartotta rögzíteni azt, hogy a nyilvánosságra hozatalról szóló ítélete semmilyen módon nem jelent állásfoglalást abban a kérdésben, hogy a Ferencvárosi Torna Club kizárása jogszerű volt-e vagy sem, miként abban a kérdésben sem jelent állásfoglalást, hogy a sportszervezet megfelelt-e a licencadás feltételeinek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik