Élet-Stílus

Calzaghe a padlóról felállva nyert

Roy Jones ugyan padlóra küldte Joe Calzaghe-t a New York-i Madison Square Gardenben, de végül a walesi klasszis kezét emelték magasba - a pontozóknál fölényesen nyert -, így veretlenül, 46-0-ás mérleggel vonulhat vissza.

A két legenda összecsapásán a 39 éves Roy Jones ragadta magához a kezdeményezést, majd a nyitó menet harmadik percében egy balegyenest követő jobbfelütéssel padlóra is küldte a riválisát, Joe Calzaghe-t, aki – első látásra – elég nehezen állt fel, habár a menet végén már visszatámadt.

A második menetben is Jones irányított, míg Calzaghe sok ütésen alapuló, darálós ökölvívása meglehetősen pontatlan volt. A folytatásban szoros csatát láthatott a közönség, hiszen Calzaghe valóságos ütészáport eresztett meg, de igencsak hitvány hatásfokkal, de Roy Jones sem lehetet büszke pontosságára, különben is elég bátortalanul ütött.

Boksz helyett az ökölvívók gyakran leengedett kézzel szórakoztak egymással, és hangosan kommentálták a másik fél találatait. Az „idilli” állapotnak Roy Jones sajnálatos sérülése vetett véget: 7. menetben bal szeménél felrepedt a bőr, és a patakzó vér innentől fogva a meccs végéig zavarta a látását.

Joe Calzaghe ettől a ponttól simán nyerte a meneteket, aminek értékéből ellenfele sérülése sem vonhat le semmit, hiszen az nem fejelés, hanem szabályos ütés következtében keletkezett. A mérkőzés hajrájában Roy Jones még megpróbált finiselni, de fizikai állapota nem tette lehetővé a huszáros hajrát.

A pontozólapokat a 36 esztendős Joe Calzaghe angyali nyugalommal várhatta, mivel 118-109 arányban – ami talán eltúlzott különbség – mindhárom ítésznél ő nyert, azaz veretlenségét megőrizve, 46-0-ás mérleggel vonulhat vissza.

„Nagyon nagyokat ütött, keményebb volt, mint ahogy vártam. Aligha vitatható, hogy megérdemelten nyerte meg a küzdelmet” – ismerte el Jones. „Az ütéseimmel tekintélyt akartam szerezni magamnak, és azt hiszem, ez sikerült, hiszen néhányszor tényleg megfogtam egy-egy pofonnal” – jegyezte meg a győztes Calzaghe.

A New York-i gálán tért vissza a korábbi kisváltó- és váltósúlyú világbajnok Zab Judah, aki Ernest Johnsont (18-3) verte egyhangú pontozással – 99-91, 98-92 és 98-92 arányban. Judah gyenge teljesítményt nyújtott, ugyanis Joneshoz hasonlóan ő sem volt képes folyamatos ökölvívást nyújtani, pedig ellenfele nem volt világklasszis…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik