Élet-Stílus

Szlovákia elleni tüntetés a Kossuth téren

admin
admin

2008. 11. 08. 15:10

Több mint ezren, különböző futballklubok szurkolótáborának tagjai gyűltek össze szombat délután a fővárosi Kossuth téren, a Miniszterelnöki Hivatal előtt, hogy az egy héttel ezelőtti dunaszerdahelyi szlovák rendőri fellépés ellen tiltakozzanak.

Több mint ezren, különböző futballklubok szurkolói gyűltek össze szombat délután a fővárosi Kossuth téren, a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) előtt, hogy a dunaszerdahelyi szlovák rendőri fellépés ellen tiltakozzanak – jelentették az MTI helyszínzi tudósítói.

A drukkerek bejelentették, össz-szurkolói tábort alakítanak, és egy, a miniszterelnöknek címzett tiltakozó petíciót adtak át a MEH képviselőjének, majd a demonstráció békésen zárult.

Képek a tüntetésről (Fotó: Gáti András)

Képek a tüntetésről (Fotó: Gáti András)

A Miniszterelnöki Hivatal előtti teret a rendőrség fémkordonokkal körbezárta, csoportokban, rendőri biztosítás mellett vonultak be a Videoton, az Újpest, a Ferencváros és a Kispest szurkolói, miközben „Vesszen Trianon”, „Ria, ria, Hungária” jelszavakat skandáltak, és Ján Slotát – a Szlovák Nemzeti Párt elnökét – szidalmazták. A „Szlovákia egy múló állapot”, „Nem felejtünk” feliratokat, nemzeti színű, árpádsávos és klubzászlókat lobogtató demonstrálók egy hatalmas transzparenst feszítettek ki, amelyre a következőket írták: „Ne bántsd a magyart”.

Balhé a szlovák tévésekkel

Kopaszra nyírt futballdrukkerek többször leköpték és szidalmazták egy szlovák televíziós stáb tagjait, majd kizavarták az operatőrt az elzárt területről. Később a szlovák tévé munkatársaira két rendőr vigyázott – jelentette az MTI.

Néhány, a múlt szombati dunaszerdahelyi mérkőzésen részt vett szurkoló szemtanúként arról számolt be, hogy meggyőződésük szerint a szlovák rendőröket „a magyar gyűlölet vezérelte”, és e miatt támadtak a magyarokra a Slovan Brasilava elleni meccsen.

A dunaszerdahelyi DAC csapatának szurkolói – az előzetes hírekkel ellentétben – nem vettek részt a demonstráción, de levelükben köszönetet mondtak a támogatásért, a biztatásért és a szlovák rendőri fellépés elleni tiltakozásért.

A Miniszterelnöki Hivatal előtt tüntetők többször kiabálták, hogy „Nincs hazátok, szlovákok”, majd a különféle klubok szurkolói saját rigmusaikat skandálták, amit a többiek megtapsoltak.

Bokros Gábor, az újpesti szurkolótábor vezetője bejelentette, egy össz-szurkolói tábor alakítását kezdeményezik, és minden válogatott meccsen egységesen állnak ki a magyarság védelme érdekében. Boros Bánk Levente, a Ferencvárosi Szurkolók Szövetségének alelnöke pedig azt mondta: Dunaszerdahely a magyarellenesség szimbóluma, és „az öngyilkos politikát folytató magyar kormány nem képes és nem akarja megvédeni a határon túli magyarokat”, ezért a szurkolóknak kell összefogniuk a magyarság megmentése és megvédése érdekében.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek címzett petíciójukban, amelyet a MEH egyik munkatársa vett át, azt követelik, hogy a magyar kormány és a diplomácia határozottan ítélje el a dunaszerdahelyi rendőri fellépést, tegyen meg mindent a magyarság megvédése és egységesítése érdekében.
A demonstráció idejére a közúti forgalmat a Kossuth téren a rendőrség lezárta, ugyanakkor a 2-es villamos járt.

A Parlament parkolójában és a környező utcákban legalább háromszáz rohamrendőr és tucatnyi kutyás rendőr állt készültségben, de a helyszínen tűzoltók és mentők is voltak.
Dunaszerdahelyen múlt szombaton játszott egymással a helyi futballcsapat és a pozsonyi Slovan Bratislava.

A 4-0-ás pozsonyi sikerrel végződött szlovák bajnoki meccs – amelyre mintegy ezer magyarországi drukker utazott el – a 15. percben félbeszakadt, és negyedóráig állt a játék, amikor a rendőrök behatoltak a magyar szurkolók szektorába. A rendőri akcióban több szurkoló megsérült, egy nézőt mentőhelikopterrel vittek kórházba. A találkozó után Magyarországon több helyszínen tüntetések voltak, a budapesti szlovák nagykövetség előtt pedig elégették a szomszédos ország zászlaját.

A magyar kormány azonnali, minden részletre kiterjedő vizsgálatot kért az illetékes szlovák hatóságoktól a rendőri fellépés jogszerűségéről. A szlovák miniszterelnök pedig azt mondta, hogy kormánya nem rendel el külön vizsgálatot, a rendőrségen azonban folyik az eljárás az ügyben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.