Élet-Stílus

Kétszázmillió futballpálya építésre

A gazdasági válság ellenére az Önkormányzati Minisztérium (ÖM) 200 millió forinttal támogatja az Országos Labdarúgópálya Létesítési (OLLÉ) programot.

A Települési Önkormányzatok Többcélú Kistérségi Társulása igényelheti a támogatást, amely pályánként 2 millió forint lesz, azaz a tárca összesen száz pályához nyújt majd segítséget.
Egy kistérségi társulás maximum három műfüves futsal- (kiméretű) pályára nyújthat be támogatási kérelmet.

„Jelentkezni december 5-éig lehet a programra, az ehhez szükséges dokumentumok többek között letölthetőek a minisztérium honlapjáról.

– Amennyiben lesz elég jelentkező, akkor csak új pályázatok igényelhetik a támogatást” – nyilatkozta Gyenesei István sportért is felelős önkormányzati miniszter, aki továbbá kifejtette, ez az összeg többletforrásnak tekinthető, mivel nem szerepelt a sport-szakállamtitkárság költségvetésében.

Délegyházán már elkészült a pálya (mlsz.hu)

Délegyházán már elkészült a pálya (mlsz.hu)

Gyenesei bizakodó a tekintetben, hogy a kistérségi társulások maximálisan kihasználják a rendelkezésre álló összeget, mivel az eddigi tapasztalatok alapján nagy sikere van az OLLÉ-programnak, s ezért is álltak a kezdeményezés mellé.

Ugyanakkor jelezte, ki kell dolgozni egy rendszert arra az esetre, ha mégsem lenne elegendő jelentkező, ugyanis a pénzt még idén le kell hívni a tárca számlájáról, s ez esetben a mostanáig pályázatot benyújtók vehetnék igénybe a támogatást.

Kisteleki: szükség van az új pályákra

Kisteleki István, a futballszövetség elnöke elmondta, eddig 125 önkormányzat megbízásából 225 pályára folytattak le közbeszerzést. Az első pályát ez év elején adták át, ezt közel 40 követte. Az év végére pedig várhatóan 50 fölé nő ez a szám.

„A nemrégiben életre hívott Gyermeklabdarúgó Szövetség révén rengeteg gyereket sikerült bevonni a sportágba, ezért hatalmas szükség van az új pályákra, hogy tudjanak hol játszani, illetve ne álljon meg ez a növekedési folyamat” – így az MLSZ-elnök.

Az OLLÉ-program célja, hogy az önkormányzatok tulajdonában lévő területeken új, korszerű, villanyvilágítással ellátott műfüves pályák létesüljenek. Ezek a pályák egységes minőséggel – kizárólag FIFA vagy UEFA minősítésű műfüves burkolattal rendelkeznek – biztosítják a diák- és a szabadidősport, továbbá a sportági utánpótlás-nevelés infrastrukturális feltételeit.

A program keretében épülő pályák pénzügyi hátterét a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. kiemelten kedvezményes, árfolyamgarantált, hosszú távú, közvetlen hitelt kínáló Sikeres Magyarországért program nyújtja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik