Élet-Stílus

Felfüggesztették az ingatlanalapok jegyeinek forgalmazását

Felfüggesztette a magyarországi befektetési alapkezelők által kezelt, nyíltvégű ingatlanalapok és ingatlanalapok alapjai befektetési jegyeinek forgalmazását 10 napra a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF); az egyéb befektetési alapok jegyei továbbra is szabadon forgalmazhatók - közölte pénteken a PSZÁF.

A felfüggesztés ideje alatt az ingatlanalapok befektetési jegyeit nem lehet megvásárolni, illetve visszaváltani. Az intézkedés célja az, hogy az érintett intézmények a felfüggesztés ideje alatt, a megtakarítók befektetéseinek védelme érdekében tájékoztassák a befektetési jegy tulajdonosokat az ingatlanalapokba és az ingatlanalapok alapjaiba történő befektetések természetéről, értékük várható alakulásáról, kockázataikról, ezzel is segítve a megalapozott befektetési döntéseket.

A felügyelet mindezekkel összhangban kötelezte az érintett intézményeket, hogy a felfüggesztés ideje alatt módosítsák kezelési szabályzatukat a megtakarítások védelmének, a befektetők jogos érdekeinek, valamint a befektetők egyenlő elbánása elvének szem előtt tartásával.

A felfüggesztés kizárólag az ingatlanalapokra és az ingatlanalapok alapjaira vonatkozik, míg a más típusú alapok jegyei továbbra is szabadon forgalmazhatók – nyomatékosította Binder István, a PSZÁF szóvivője.

Hozzátette, hogy a felfüggesztés időtartama alatt az érintett befektetési alapok kezelőinek módjuk nyílik arra, hogy összehasonlíthatóvá tegyék értékelési rendszereiket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik