Élet-Stílus

Ahol sült libával várnak

Újbor és sültliba-kóstolás, libafogó verseny, tollfosztás és libahúzás – izgalmas programok és ínycsiklandozó libaétkek várnak mindazokra, akik a hétvégén – még ha lóg is az eső lába – különböző Márton-napi rendezvényekre látogatnak ki. Csemegézzen a FigyelőNet ajánlataiból, hogy hagyományőrző programokkal és ízletes libalakomával búcsúzhasson az ősztől.

Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik – tartja a mondás. Tegyünk is ennek eleget, vagy legalábbis próbáljunk Márton-napi lakomák közelébe férkőzni, hogy egész évben bőven legyen étel és ital az asztalunkon. Ha pedig túlzásba vittük az újbor kóstolgatását, és kissé spiccesek lettünk, ne aggódjunk, a következő évben megmenekülünk a gyomor- és fejfájástól. Legalábbis a hagyomány szerint.

Libator és Ludas Matyi

Lovas kocsizás, tollsípkészítés, libatöpörtyű és sült alma – a szentendrei Skanzen immár hatodik alkalommal rendezi meg a Szent Márton Újborfesztivál és Libatort november 8-án és 9-én. Míg a gyerekek az egyes tájegységekben különböző foglalkozásokon (gyertyamártás, mézeskalácssütés, lúdgégetészta és krumplipuska készítése) vehetnek részt, addig a felnőttek újborokat és hagyományos libaétkekből készült ételeket (libatöpörtyűs saláta, főtt és füstölt libamell, libahúsgombóc stb.) kóstolgathatnak.

Nincs Márton-nap libasült nélkül (fotó: MTI)

Nincs Márton-nap libasült nélkül (fotó: MTI)

A Márton-napi rendezvény központi helyszíne egy nagy fesztiválsátor, ahol vidám zenei és színi előadásokkal (bordalverseny, historikus történetek, Ludas Matyi-előadás) és gasztronómiai programokkal (pl. interaktív látványfőzés az ismert tévés szakáccsal, Bede Róberttel) várják a Skanzenbe látogatókat. A kisalföldi Halásziban Márton napján tartják a búcsút, így a halászi búcsúból is kapunk ízelítőt, ha ellátogatunk a kétnapos rendezvényre.

Libalakoma a kastélyban

Tollfosztás, libasimogatás, ludas játékok, borvásár – minden a liba és az újbor körül forog november 8-án és 9-én a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. Megismerkedhetünk a Fejér megyei borrendekkel és pincészetekkel, részt vehetünk lampionos-zenés felvonuláson, és élvezhetjük a vásárikomédia-előadást, ha ellátogatunk a Vajdahunyad várába. Sőt, a Márton keresztnevű látogatóknak ingyenes a belépés. Érdemes kihasználni ezt a rendezvényt, ugyanis a nagyszabású Márton-napi programsorozat keretén belül tekinthetjük meg utoljára a Reneszánsz Év 2008 eseményeihez kapcsolódó időszaki kiállítást.

Megismerkedhetünk a lúdtoll használatával (forrás: Mezőgazdasági Múzeum)

Megismerkedhetünk a lúdtoll használatával is

(forrás: Mezőgazdasági Múzeum)

Libafogás az ügyeseknek

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Márton-napi eseményei is a liba és a bor köré csoportosulnak. November 8-án muzsikaszóval vonulhatunk a skanzen közepén található olvasóköri épülethez, ahol sor kerül az újbor kóstolására, értékelésére és a szertartásos dugózásra. Ha pedig elég vállalkozó szelleműnek érezzük magunkat, akár libafogó versenyen is próbára tehetjük ügyességünket, gyorsaságunkat. Ne hagyjuk ki a libatepertő és az újbor megkóstolását sem némi hangulatos muzsika mellett, melyről hagyományos dél-alföldi zenekar gondoskodik.

A Göcseji Falumúzeum is Márton-napi vigassággal várja az érdeklődőket: míg a kellemes őszbúcsúztató hangulathoz népzenét és népmeséket, addig a teli gyomorhoz illatos borokat és őszi finomságokat (libaételek, kukoricatarkedli, sült gesztenye) kínál. A gyerekek kipróbálhatják kézügyességüket (tökfaragásban, gyertyamártásban, csuhébaba készítésében), és megismerkedhetnek az őszi betakarítási munkákkal (tollfosztással, kukoricahántással, kosárfonással stb.), a felnőttek pedig receptversenyre nevezhetik be sütőtökből vagy libából készített fogásaikat.

Libahúzás és a püspök nyomában

Nem mindennapi programra invitál a Fertő–Hanság Nemzeti Park: november 8-án rendezi meg a szokásos évi „libahúzását”. A nyári és vetési ludak, nagy lilikek többezres csapatait figyelhetjük meg a Fertő szikes tavai mentén, amint vizes élőhelyeikről a táplálkozó területeikre húznak ki.

Kipróbálhatjuk a libafogást (fotó: MTI)

Kipróbálhatjuk a libafogást (fotó: MTI)

Ha a libacsapatok látványa helyett inkább a süldögélő liba látványában szeretnénk gyönyörködni, akkor érdemes Bogács felé venni az irányt. A VIII. Márton-napi vigasságok (november 7–9.) keretében ugyanis lúdételek kóstolása vár ránk a mazsorettbemutatók és a kirakodóvásár mellett. A történelemkedvelők pedig alaposabban elmélyülhetnek Márton püspök kultuszában, ha ellátogatnak a Szombathelyi Képtárba. A kiállításon több mint száz műtárgyon (festmények, grafikák, szobrok, pecsétek, könyvritkaságok, ötvösművek, textilek a korai középkortól a 20. századig) keresztül ismerkedhetnek meg Szombathely, Pozsony és Szepeshely Szent Mártonhoz fűződő emlékeivel. A műtárgyakat közel harminc hazai és külföldi köz-, magán- és egyházi gyűjtemény kölcsönözte.

márton-napi kisokos

– A liba azért lett Szent Márton jelképe, mert úgy próbálta elkerülni tours-i püspökké szentelését, hogy egy libaólban rejtőzött el, ám a szárnyasok gágogása elárulta őt.

– A bornak Szent Márton a bírája, ami azt jelenti, hogy a bor körülbelül Márton-napra forr ki, így a hordóba be lehet ütni a dugót, azaz ilyenkor már fogyasztható az újbor.
– A középkorban Márton napja az egyik legnépszerűbb ünnep volt.

A november 11-i Márton-naphoz sok néphagyomány, babona kapcsolódik:
– A hagyomány szerint, ha Márton-napon (november 11.) esik a hó, akkor nem lesz fehér a karácsony. A néphit szerint a lúd mellcsontjából is meg lehet jósolni a következő hónapok időjárását: ha a liba csontja fehér, hosszú, havas, hideg telünk lesz, ha barna, akkor lucskos időre számíthatunk.
– Ha Márton napja péntekre vagy szombatra esik, akkor azonban kemény télre lehet számítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik