Élet-Stílus

BL: csatárgondok Kolozsváron

A Roma kivételével különösebb nehézségek nélkül abszolválták Európa topcsapatai a csoportkör első felét a Bajnokok Ligájában. Kedd este a Liverpool, az Atletico, a Chelsea, az Inter és a Barca egy győzelemmel gyakorlatilag továbbjuthat. A Kolozsvár otthon fogadja a Bordeaux-t.

CFR: még bármi lehet

Csatárgondokkal küzd a kolozsvári CFR a Girondins Bordeaux elleni hazai labdarúgó Bajnokok Ligája-mérkőzés előtt. A román bajnokcsapat a hétvégén 1-0-ra legyőzte a pontvadászat második helyén álló Unirea Urziceni gárdáját, de a mérkőzésen megsérült az erdélyiek brazil támadója, Didi, aki így kénytelen kihagyni a keddi BL-találkozót. Mivel Didi argentin csatártársa, Ruiz már hosszabb ideje szintén sérüléssel küzd, Maurizio Trombetta vezetőedző számára csak egy vérbeli támadó, az elefántcsonparti Yssouf Kone áll rendelkezésre.

Igaz, a Rosenborgtól érkezett afrikai játékos egyre inkább formába lendül, az Urziceni elleni gólt is ő szerezte. Megnehezíti ugyanakkor a CFR helyzetét az is, hogy Eugen Trica szintén hiányzik majd eltiltás miatt. A játékmestert kiállították a két héttel ezelőtti, 1-0-s hazai sikerrel végződött franciaországi találkozón.

A gondok ellenére Kone igen eltökélt: “Mindhárom pontot meg kell szereznünk, a döntetlen nem elfogadható számunkra – mondta a csatár. – Nagyon nehéz lesz, de a mostani mérkőzés nem hasonlít majd a franciaországi találkozóra, egészen más játékot mutatunk, mint Bordeaux-ban. A Roma és a Chelsea ellen bebizonyítottuk, hogy van keresnivalónk a Bajnokok Ligájában, és, továbbjuthatunk a nyolcaddöntőbe, ha meg tudjuk őrizni az eddig mutatott formánkat.”

A másik oldalon Laurent Blanc, a Bordeaux trénere sem számíthat minden játékosára: a franciáknál a kapus Ulrich Ramé és a középpályás Pierre Ducasse dőlt ki sérülés miatt. A csoportban az angol bajnokságot vezető Chelsea ellépni látszik, ha kedd este legyőzik idegenben az AS Romát, akkor már készülhetnek az egyenes kieséses szakaszra.

Kirobbanó formában a Chelsea (MTI/EPA)

Kirobbanó formában a Chelsea (MTI/EPA)

A római együttes eddigi szereplése a sorozat egyik legnagyobb meglepetése. Ha megnézzük a Roma bajnoki szereplését, akkor viszont nincs min csodálkozni. A tavalyi pontvadászat második helyezettje katasztrofálisan kezdte az idei szezont, most hétvégén a Juventus ellen sorozatban negyedik vereségét szenvedte el Luciano Spalletti csapata, és jelenleg éppen csak megelőzi a kieső helyen álló riválisokat.

A játékosok önbizalmára nagy szükség lenne, hiszen a Chelsea ellen még hazai pályán is bravúrra lesz szüksége Tottiéknak. A londoni gárda a jelek szerint feldolgozta a Liverpool elleni vereséget, az elmúlt napok két bajnokiján nyolc góljukra nem érkezett válasz, ráadásul kedden már bevethető lesz a sérüléséből visszatérő Didier Drogba (Ballack, Carvalho, Essien továbbra is sérült). Az elefántcsontparti támadó feltehetően csak a kispadon kezd, mivel Anelka az utóbbi hetekben ontja a gólokat.

Sétagalopp Cipruson?

Az olasz bajnokcsapat, az Internazionale két hete meglepetésre Milánóban csak 1-0-ra győzte le a ciprusi Anorthoszisz Famaguszta csapatát. A kiírás meglepetéscsapata három forduló után a csoport második helyén áll, és ha már eddig eljutottak, akkor szeretnének még egy lépést tenni. Ehhez igazi bravúrra lenne szükség, hiszen a csoport élén hét ponttal álló Inter idegenben sem lebecsülendő.

A ciprusiaknak azért is fontos lenne pontot vagy pontokat szerezniük, mert a négyes másik két csapata, még behozhatja őket. A Werder Bremennek van erre inkább esélye, hiszen mindössze egy egységgel követi a Famagusztát. A németek kedd este az egypontos Panathinaikoszt fogadják, majd a következő körben Ciprusra látogatnak.

Könnyű dolga lesz a Barcának

A spanyol bajnokságban vezető, kirobbanó formában futballozó FC Barcelona bebiztosíthatja első helyét a C csoportban. A katalán együttes az egyedüli gárda a 32 közül, amely a BL-ben százszázalékos, vagyis eddigi mindhárom meccsét megnyerte. Kedden négyre emelheti ezt a számot, s gyaníthatóan emeli is, hiszen a nálánál jóval gyengébb svájci FC Basel lesz az ellenfél. Már az is az eddigi pont nélküli vendégeket dicsérné, ha megúsznák egy szolid vereséggel a barcelonai fellépést.

Készülnek a Sporting-játékosok (MTI/EPA)

Készülnek a Sporting-játékosok (MTI/EPA)

A másik összecsapáson a Sporting Lisboa és Sahtar Donyeck között a csoport második helye a tét. Két hete Ukrajnában győztek a portugálok, és egy újabb sikerrel eldönthetnék a második, további BL-szereplést ígérő hely sorsát.

Volt csapata ellen Torres

A keddi játéknap mérkőzései közül kiemelkedik az FC Liverpool-Atlético Madrid összecsapás, amelynek a tétje a csoportelsőség. A két gárda egyformán 7 ponttal áll, s csaknem biztosra vehető a továbbjutásuk. Várhatóan sem az eddig három pontot összeszorgoskodó holland PSV Eindhoven – Dzsudzsák Balázs csapata -, sem a pont nélkül utolsó francia Olympique Marseille nem fogja tudni érdemben megnehezíteni sem az angol, sem a spanyol csoporttárs dolgát.

A Liverpool mellett szól – a jóval nagyobb nemzetközi kupatapasztalat és a hazai pálya mellett – sajátságos módon a szombati malőr is. Tudniillik a Vörösök immár “bizonyítványjavítási” kényszertől is hajtva lépnek pályára az Atletico Madrid ellen az Anfield Roadon, mivel a Premier League mostani szezonjában az elmúlt hét végén először kaptak ki, ráadásul a tabella alján tanyázó Tottenhamtől. A vereség az első hely elvesztésébe került, ám egyelőre csak nemzetközi porondon köszörülhetik ki a csorbát, mely törekvésnek a madridiak láthatják kárát.

Torres visszatér Madridba (MTI/EPA)

Torres visszatér Madridba (MTI/EPA)

A spanyolok hosszabb időn át tartó gyengélkedést követően éppen az elmúlt víkenden bizonyították, hogy a tudás, a csapat valós ereje és az eredményesség nem egymást kizáró fogalmak, mert ezúttal sima 2-0-s győzelmet arattak a Mallorca felett. Igaz, ez a diadal odahaza született, míg kedden a Liverpool-arénában kell(ene) helytállniuk Agüeróéknak.

Ott, ahol ráadásul – csaknem egyhavi kényszerszünet után – vélhetően már játszhat a vendéglátókhoz éppen az Atléticótól átszerződött, a spanyol válogatottban alapembernek számító csatárklasszis, a sérüléséből felépült Fernando Torres is.

“Remélhetőleg teljesen rendben lesz, s leülhet a cserepadra, még jobb esetben pedig a kezdőcsapat tagjaként tudom bevetni őt – mondta a honfitárs vezetőedző, Rafael Benítez, aki hozzátette: – A játékosaim mindenesetre jó meccsen győzni akarnak az Atlético ellen.”

Bajnokok Ligája, csoportkör, 4. forduló
A csoport:
CFR Cluj (román)-Girondins Bordeaux (francia) 20:45 ó
AS Roma (olasz)-Chelsea (angol) 20:45 ó (TV6)

Az állás:
1. Chelsea 7 pont
2. CFR Cluj 4
3. AS Roma 3 (4-4)
4. Girondins Bordeaux 3 (2-7)

B csoport:
Anorthoszisz Famaguszta (ciprusi)-Internazionale (olasz) 20:45 ó
Werder Bremen (német)-Panathinaikosz (görög) 20:45 ó

Az állás:
1. Internazionale 7 pont
2. Anorthoszisz Famaguszta 4
3. Werder Bremen 3
4. Panathinaikosz 1

C csoport:
Sporting Lisboa (portugál)-Sahtar Donyeck (ukrán) 20:45 ó
FC Barcelona (spanyol)-FC Basel (svájci) 20:45 ó

Az állás:
1. FC Barcelona 9 pont
2. Sporting Lisboa 6
3. Sahtar Donyeck 3
4. FC Basel 0

D csoport:
FC Liverpool (angol)-Atlético Madrid (spanyol) 20:45 ó
Olympique Marseille (francia)-PSV Eindhoven (holland) 20:45 ó

Az állás:
1. Atlético Madrid 7 pont (6-2)
2. FC Liverpool 7 (6-3)
3. PSV Eindhoven 3
4. Olympique Marseille 0

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik