Élet-Stílus

Tovább maradnak a fáraók

Egy hónappal tovább, december 7-ig látható a Reneszánsz a fáraók Egyiptomában című tárlat a Szépművészeti Múzeumban.

(forrás: szepmuveszeti.hu)

(forrás: szepmuveszeti.hu)

A tárlat eredetileg november 9-én zárt volna, de a múzeum kérésére a kölcsönző intézmények – köztük a londoni British Múzeum és a párizsi Louvre – engedélyezték, hogy a műtárgyak még egy hónapig Budapesten maradjanak. A Reneszánsz Év keretében megvalósult kiállítást eddig több mint 60 ezren látták.

A fáraókor utolsó virágkorát bemutató tárlat a Nílus menti birodalom egy kiemelt korszakára koncentrál, de a kiállított 150 műtárgy – szobrok, sztélék, koporsók, sírfelszerelési tárgyak – segítségével az ókori Egyiptom több ezer éves kultúrájáról is áttekintést nyújt.

A tárlaton látható például a négy és fél ezer éves Palermói Kő, II. Ramszesz életnagyságú szobra, valamint egy római kori múmia. A 150 kiállított műtárgy kétharmada külföldről érkezett, a Louvre és a British Museum mellett a bécsi Kunsthistorisches Museumból, továbbá firenzei, római és zágrábi gyűjteményekből, míg mintegy 50 alkotást hazai intézmények adtak kölcsön a Szépművészeti Múzeumnak.

A hazai közönség ezt megelőzően több mint 30 éve láthatott Budapesten a fáraók korát felidéző, külföldi gyűjtemények anyagából válogatott tárlatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik