Élet-Stílus

Módosulnak a közlekedési törvények

A közutak építőivel, üzemeltetőivel, valamint a katonai légi kutató-mentők katasztrófa esetén történő bevetésével is foglalkozik az egyes közlekedési tárgyú törvényeket módosító javaslat. Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter módosítási javaslata az Országgyűlés honlapján olvasható.

A hatályos szabályok szerint nem egyértelmű, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. csak az új építésű utaknál minősül építtetőnek, vagy a karbantartás, felújítás terén is az. A módosítás csak az új építésnél minősíti építtetőnek a NIF Zrt.-t.

A jelenlegi szabályok felsorolják, hogy mely folyókon, tavakon milyen szervezetek, illetve kik közlekedhetnek motoros hajóval. A felsorolásból hiányoznak a Magyar Honvédség azon hajói, amelyek alkalmasak a második világháborúban a vizekbe került robbanóanyagok hatástalanítására. A módosítással ezek a járművek is bekerülnek a felsorolásba.

A kormány úgy döntött, hogy ki kell szélesíteni a Magyar Honvédség által fenntartott légi kutató-mentő szolgálat működési területét, miután a felszerelése és speciálisan kiképzett tagjai természeti katasztrófák elhárításánál is alkalmazhatóak, bevethetőek. Ez is része lett a mostani módosításnak.

Az új szabályok várhatóan jövő év első napján lépnek hatályba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik