Élet-Stílus

A General Motors-szal társulna a Chrysler

A General Motors-szal tárgyalunk üzletünk összeházasításának lehetőségéről - jelentette ki az amerikai Chrysler autógyár többségi tulajdonosának, a Cerberus befektetői csoportnak a képviselője a francia-japán Renault/Nissan céggel folytatott tárgyalásokat lezárva.

A francia-japán páros közeledése a múlt hónap elején kezdődött, miután híre ment, hogy a Chrysler pénzügyi nehézségei miatt vevőt keres. A Renault/Nissan páros amerikai piaca felfutásának nagy lehetőségét látta volna a Chrysler megszerzésében – vélekednek a megfigyelők, akik szerint az amerikai kormányzatnak az autóipar részére szánt sok milliárd dolláros támogatásából is esetleg részesülhetett volna.

A General Motors neve is korán felmerült a Chrysler lehetséges bekebelezői között, de járműipari körökben ennek kapcsán elterjedt az a feltételezés, hogy a nagyobb amerikai vállalat kicsontozza a Chryslert, számos üzemét bezárja, ami jelentős elbocsátásokkal járna, gyakorlatilag egy jelentéktelen márkára fokozná le vetélytársát.

A Cerberus arra spekulál, hogy Chrysler-részesedése fejében megszerezheti az oroszlánrészt a General Motors pénzügy vállalkozásában, a múltban a GM-nek jelentős hasznot hozó GMAC cégben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik