Élet-Stílus

Szlovákok vásárolják a borsodi ingatlanokat

Szlovákiából érkeznek azok a lakásvásárlók, akik a határ mentén szeretnének otthont teremteni; Borsod-Abaúj-Zemplén megye ezen településein igen kapós az ingatlan, van, ahol már szinte minden eladó ház elkelt.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei határ menti településeken – mint például Kékeden, Tornyosnémetiben, Hidasnémetiben, Göncruszkán vagy Hidvégardóban – gyorsan elkelnek az eladó házak, még azok is, amelyek felújításra szorulnak – mondta az MTI-nek Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke, fideszes országgyűlési képviselő.

Úgy fogalmazott, hogy mindenképpen pozitívum, hogy elkelnek a házak, hiszen újra élet lesz a falvakban, a korábban romos és elhanyagolt épületek pedig megszépülnek, a portákat rendben tartják. A vásárlók általában szlovákiai magyarok, vagy jól beszélik a nyelvet, és a munkahelyük – például Kassa vagy a kenyheci ipari park – közel van.

Az uniós csatlakozás után megindult egy bizonyos “átáramlás”, ezt kívánják a magyar oldalról is támogatni, hogy a hazai, határ menti településeken élők is éljenek az elhelyezkedés és a munkahely lehetőségével.

Példaként említette, hogy Encsen olyan iroda nyitását tervezik, amely segíti a magyar munkavállalókat eligazodni a szlovákiai oldalon lévő feltételekkel. Szerinte a munkavállalást és a két ország határ menti térségei közötti vérkeringést nagyban elősegítené a Miskolc és Kassa közötti autópálya megépítése. Bár – mint mondta – az önkormányzatok között eddig is igen jó kapcsolatok alakultak ki.

Ódor Ferenc szerint a két ország gazdasági különbsége az ingatlanvásárlások kapcsán is jól látható, ugyanis az érintett településeken a lakásokat a szlovák árakhoz képest kedvező áron árulják. Ez a hazai oldalon pedig pozitívumként jelentkezik, Hidasnémetiben vagy Tornyosnémetiben például körülbelül duplájára nőttek az ingatlanárak, amióta szlovák állampolgárok is vásárolják a házakat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik