Élet-Stílus

Nyolc év után először fogyhat kevesebb mobil

A világ vezető mobiltelefon-gyártói is aggódva figyelik a gazdaságban eluralkodott válságot. Az előrejelzések szerint a mobilpiac jövőre, hosszú idő után először, komoly visszaeséssel számolhat.

Az eladások a jövő évben akár 4-27 százalék közötti mértékben eshetnek függően a válság mértékétől. A lassulás érintené a feltörekvő piacokat, ahol sokan elhalaszthatják első mobiljuk megvásárlását, máshol pedig halogatnák a készülékcserét – írja a The Financial Times.

Amennyiben az eladások valóban csökkennek, az egy 15 éves növekedési folyamat végére tesz pontot, amelyben az egyetlen megingást a 2001-es év jelentette, amikor 4 százalékkal zsugorodtak az eladások.

A Merrill Lynch jóslata szerint az eladások 5 százalékkal lesznek rosszabbak jövőre, mint idén, amelyben a készülékcserék fognak jobban lassulni. A Société Générale szerint a jelenlegi átlagos 2,4 százalékos GDP növekedés mellett nem csökkennének a mobileladások, míg a jövőre jósolt zéró növekedés mellett akár 27 százalékos visszaesés is lehet.

A legnagyobb öt gyártó közül a Motorola és a Sony Ericsson látszik a
legsebezhetőbbnek a piacon. A Motorola, amely már beszámolt idei
harmadik negyedévi eredményeiről, azt tervezi hogy kiszervezi mobilgyártását, miközben a Sony Ericsson 2000 fős elbocsátást jelentett be.

A Nokia, a világ legnagyobb gyártója közölte, érzékeny veszteségekre számít piaci részesedésében, a konkurencia árcsökkentési akciója miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik