Élet-Stílus

Rogge maradna a NOB elnöki székében

Jacques Rogge ismét indul a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöki posztjáért, és rivális híján a jövő évi elnökválasztás minden bizonnyal formalitás lesz.

Jacques Roggele levélben jelezte szándékát a NOB-tagoknak. Az egy év múlva esedékes elnökválasztás minden bizonnyal formalitás lesz, ugyanis Rogge-nak nem lesz kihívója.

A 66 éves belga sportvezető Juan Antonio Samaranch-tól vette át 2001-ben a NOB elnöki posztját. Az első mandátuma nyolc évre szól, és ezt egyszer lehet meghosszabbítani négy évvel – így 2013-ig maradhat.

A NOB első embere korábban úgy nyilatkozott, hogy az augusztusi pekingi olimpia után, de még október vége előtt dönt, vállalja-e az újabb megméretést. Jean Claude Killy francia NOB-tag szerint nincs semmi ok a váltásra: „Miért ne vágna neki egy újabb négyéves ciklusnak? Nagyon jó munkát végez. Abszolút semmi ok nincs a személycserére” – jegyezte meg.

2001 óta ül az elnöki székben (MTI/EPA)

2001 óta ül az elnöki székben (MTI/EPA)

Rogge 2001-es megválasztásakor kemény harcot hirdetett a dopping ellen, azóta a NOB létrehozta az ifjúsági olimpiát és több sportággal módosította az ötkarikás programot.

Az AP amerikai hírügynökség Rogge lehetséges utódjaként három személyt, a jelenlegi NOB-alelnök német Thomas Bachot, a Puerto Ricó-i Richard Carriont, valamint az ukránok olimpiai bajnok rúdugróját, Szergej Bubkát említi. „Gratulálok Rogge-nak a mostani döntéséhez, támogatom” – jegyezte meg Bach.

Nem voltak gyanús fogadások

Nem voltak gyanús fogadások a pekingi olimpia eseményeihez kapcsolódóan – jelentette be a NOB.
A szervezet először állított fel egy speciális bizottságot, amely együttműködve a fogadóirodákkal azt figyelte, történnek-e gyanús fogadások az ötkarikás versenyekre.
Az elővigyázatosságra azért volt szükség, mert a labdarúgást és a teniszt hasonló botrányok rázták meg az elmúlt időszakban. A NOB a tervek szerint a következő olimpiákon is alkalmazza majd a monitoring rendszert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik