Élet-Stílus

Új korszak nyitánya

Leváltja a Vectra-sorozatot az Opel. A mutatósabb és nagyobb Insignia alapvetően más jellegű autó, mint középkategóriás elődje, egy dolog azonban nem változik: ugyanúgy készül majd belőle lépcsőshátú, ötajtós és kombiváltozat is.

Az Opel szerint az Insignia több mint egy vadonatúj modell, hiszen a közeljövőben az autó számos külső-belső stílusjegye megjelenik majd a márka többi új autóján is. Az egyik legmeghatározóbb formai elem a sportos, kupészerű megjelenés, ami a középkategóriában egyelőre ritkaságnak számít. A kupéforma azonban nemcsak mutatós, hanem áramvonalas is: az Insignia légellenállási együtthatója csupán 0,27, ami a gazdaságosságra, a dinamizmusra és a zajszintre is jótékony hatással van.

A 4830 mm hosszú autó belső tere valamivel nagyobb, mint a Vectráé volt, az Insigniában 3 centivel több hely jut a hátul ülők térdének. Ez persze nem jelent forradalmi változást, a beltér mégis teljesen más világ: a műszerfal újszerű formaterve, a kifejezetten igényes anyagok használata egy új korszak kezdetét jelzi az Opelnél. A minőségi anyagválasztás mellett érdekes ötleteket is találunk az autóban; például ha a váltón a „Sport” fokozatot választjuk, a műszerfal és a középkonzol addig fehér háttérfényei vörösre változnak.

Új korszak nyitánya 1

A 2009 elejétől megvásárolható modellt hétféle motorral kínálja az Opel. A négyféle benzines erőforrás legkisebbike négyhengeres, 115 lóerős, míg a legerősebb V6-os és 260 lóerős. Mindhárom dízel új, az Insignia hajtására fejlesztett, közös nyomócsöves erőforrás kétliteres lökettérfogattal; teljesítményük 110-től 160 lóerőig terjed, nyomatékuk 260 és 350 newtonméter között van.

Az Insignia több új műszaki megoldást is felvonultat: az Opel Eye kamerarendszer figyeli a közlekedési táblákat, figyelmeztet az esetleges sebességtúllépésre, vagy ha a vezető akaratán kívül elhagyja a sávot. A szélvédőmosó-folyadékot fűtő Hot Shot berendezés problémamentesebbé teszi a téli autózást, de továbbfejlődött az adaptív fényszóró is, amely jelentősen növeli a közlekedésbiztonságot.

A teljesen új vázszerkezetű, akár összkerékhajtással is kapható Vectra-utód lépcsőshátú változatának csomagtere 500-ról 1465 literesre bővíthető, a hátsó ülés támláján elhelyezett sílécnyílás megkönnyíti a hosszú tárgyak szállítását. A Sports Tourer nevű kombi még ennél is nagyobb, 540 literes poggyászteret kínál – ez a változat 2009 tavaszán jelenik meg az európai piacokon. Ezzel egy időben egy kompakt benzinessel és egy turbódízellel bővül majd a héttagú motorkínálat, kevéssel később pedig egy EcoFlex változatot is bemutat az Opel, amelynek fogyasztása és CO2-kibocsátása kivételesen alacsony lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik