A csütörtökön befejeződött erfurti szakácsolimpián sikerült megszerezni mind a meleg- mint a hideg konyhában az ezüstöt. Az idei szereplést Pető István, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke kiemelkedően jónak nevezte. A versenyzők taroltak a különféle kategóriákban: összesen – a honvédségi és az üzemi konyhásokkal együtt – 33 érmet gyűjtöttek be. Ez annál is nagyobb érdem, mivel 53 ország 1600 szakácsa és cukrásza között értek el ilyen jó eredményt.
A XXII. Nemzetközi Erfurti Szakács- és Cukrászolimpián 33 ország nevezett a nemzeti válogatottak kategóriájában. Az olimpiai konyhákban nemcsak egy-egy tál ételt kellett megfőzni: a meleg konyhás kategóriában például 110 személyre készült a több fogásos – itthon már sokszor elpróbált – menüsor. Alapkövetelmény volt a nemzeti jelleg, a modernség, a kreativitás.
Az ezüstérmes menüsor:
Előétel: balatoni fogasfilé, tökduettel, parajjal töltött, füstölt kecsegerolád retekhálóban, tormás pezsgőmártásban, spárgaszőnyegen, zöldcitromos vinegrettel, biosalátával.
Főétel: báránygerincfilé, szárított ürüsonkakéregben, bárányredukcióval, sárgaborsótortával, fényezett bébizöldségekkel, káposztás bárányterrinnel, máj-, vese- és juhsajtkrokettel és sült céklazselével.
Desszert: szőlőparfé, ambrózianektár, jégbor és rozéhab egyvelege.