Élet-Stílus

BL: idén is hengerelnek az angolok?

Az Arsenal és a Manchester United már kedd este gólzáporos győzelmet aratott a nemzetközi porondon, a Liverpool és a Chelsea igyekszik lépést tartani a két riválissal. Ehhez persze lesz néhány szava az AS Romának és az Atlético Madridnak is. A PSV Eindhoven és Dzsudzsák első idei pontjaira hajt.

Folytatódik a kolozsvári csoda?

Önbizalommal telve léphet pályára a kolozsvári csapat Bordeaux-ban, a CFR ugyanis immár nemcsak a nemzetközi kupaporondon szerepel jól, de a bajnokságban is magára talált: a hétvégi fordulóban 1-0-ra legyőzte a jelenlegi listavezető bukaresti Dinamót.

Az eddig mutatott játék alapján a papírforma Franciaországban is Pászkány Árpád csapata mellett szól: a CFR idegenben legyőzte az AS Romát, majd hazai pályán döntetlenre végzett a Chelsea-vel, míg a Girondins Bordeaux mindkét együttestől nagy különbségű vereséget szenvedett. Ennek ellenére az erdélyi együttes csak óvatos optimizmussal tekint a vendégjáték elé, főleg, hogy időközben a Bordeaux egyre jobban szerepel a hazai porondon, és már csak három pont a hátránya a listavezető Olympique Lyonnal szemben.

“Nagyon fontos mérkőzés ez számunkra. Eddig messze a várakozások felett teljesítettünk, és ha most nyernénk, vagy legalábbis pontot szereznénk, nagy lépést tehetnénk a továbbjutás felé – mondta Iuliu Muresan klubelnök. – A Bordeaux sokkal jobb csapat annál, mint amit eddig mutatott a Bajnokok Ligájában, és gondolom, a mostani találkozón mindent egy lapra tesz fel. Éppen ezért nagyon kiélezett küzdelemre számítok, de bízok abban, hogy meg tudjuk állítani őket, ahogy feltartóztattuk a Romát és a Chelsea-t is” – tette hozzá a klubvezető.

Újabb nagyvad skalpjára vadásznak a kolozsváriak (MTI/EPA)

Újabb nagyvad skalpjára vadásznak a kolozsváriak (MTI/EPA)

A kolozsvári csapatnál a Bordeaux újdonsült sztárjától, az AC Milantól kölcsönbe érkezett Yanni Gourcufftól tartanak a leginkább, aki a válogatott színeiben Románia ellen lőtt szépségdíjas gólt. “Ahogy láttam, Gourcuff a Bordeaux-ban sokkal szabadabban játszhat, mint a nemzeti csapatban, de ennek ellenére remélem, sikerül tartanom őt. Szerintem a jó eredmény elérése leginkább tőlünk függ, a saját kezünkben van a sorsunk” – mondta a CFR román válogatott védője, Gabriel Muresan. A motivációval biztosan nem lesz gond, hiszen a CFR játékosai győzelem esetén fejenként 13 ezer eurós meccsprémiummal lehetnek gazdagabbak.

A csoport másik összecsapásán a Chelsea a Stamford Bridge-en fogadja az AS Romát. A jelenlegi forma sima mérkőzést ígér, még akkor is, ha a londoniaknál biztosan nem léphet pályára Didier Drogba, Michael Ballack, Michael Essien, Ricardo Carvalho és Joe Cole. Petr Cech és Ashley Cole játéka is kérdéses, de őket feltehetően az orvosi stáb összedrótozza szerda estére.

A Chelsea kispadosai a hétvégén megsemmisítő vereséget (5-0) mértek idegenben a Middlesbrough csapatára, és most is valami hasonlóra készülnek. “A célunk az, hogy győzzünk, minél több góllal” – összegezte lényegre törően a fővárosi Kékek feladatát a hétvégén duplázó Salomon Kalou. A konok adatok szerint a Chelsea utolsó hat BL-mérkőzése egyikén sem kapott ki, odahaza pedig 13 fellépése óta veretlen. Más szempontból meg éppen attól szép a feladat a talján legénység számára, hogy rendkívül nehéz.

Némi bizakodásra adhat okot, hogy a hétvégén hosszú kihagyás után visszatért a kezdőbe Francesco Totti, aki 69 percet töltött a pályán az Inter elleni bajnoki rangadón. A térdsérüléséből felépülő falkavezér sem tudott segíteni csapatán, amely saját pályáján szenvedett csúfos, 4-0-s vereséget.

Dávid és Góliát harca

Az olasz Internazionale és a ciprusi Anorthoszisz Famaguszta meglepetésre 4-4 ponttal vezeti a csoportot, szerda este a két csapat Milánóban randevúzik. A BL-ben idén debütáló kiscsapat az első két mérkőzésén nem kapott ki, ám ennek ellenére a pontszerzés is csoda lenne a Giuseppe-Meazza Stadionban. Az olasz bajnok ráadásul önbizalommal telve várhatja az összecsapást, hiszen gyakorlatilag az összes kulcsjátékos bevethető, és a Roma elleni hétvégi siker is igen meggyőző volt.

Bombaformában Ibrahimovic és az Inter (MTI/EPA)

Bombaformában Ibrahimovic és az Inter (MTI/EPA)

A csoport másik meccsén a Werder Bremen a még pont nélküli Panathinaikoszhoz utazik. A német együttes vezetői kulcsfontosságúnak nevezték a görögök elleni két összecsapást, miután két döntetlennel kezdett a csapat a BL-ben. A brémaiak első számú kapusa, Tim Wiese a hétfői edzésen súlyos sérülést szenvedett, nem is utazik a társakkal Görögországba. A bajnokságban eltiltott többszörös válogatott védő Per Mertesacker viszont bevetésre kész, akárcsak Markus Rosenberg.

Menetel a Barca

Minden arra utal a C csoportban, hogy a katalán sztárcsapat gond nélkül szerzi meg az első helyet. A Barca az első két csoportmeccsén hat pontot szerzett, és szerda este az FC Basel otthonában is toronymagas favoritnak számít. A pontnélküli svájci együttes csak egy bravúros győzelem esetén bizakodhatna a negyeddöntő elérésében, ám erre nincsen sok esélye.

A Sahtar Donyeck és a Sporting Lisboa összecsapás a csoport második helye szempontjából kiemelkedő fontosságú. Az ukrán és a portugál csapat a Barcától kikapott, a Baselt pedig megverte, így az egymástól rabolt pontok dönthetik el, hogy ki megy tovább a katalánok mellett. A hazai pályán szereplő Donyeck edzőjének, a román Mircea Lucescúnak a csapat két brazilját, Ilsinhót és Luiz Adrianót kell pótolnia.

Torres nélkül a Liverpool

Nehéz lecke jut szerda estére a spanyol pontvadászatban egyelőre csak botladozó Atlético Madridra. A fővárosiak azt a Liverpoolt fogadják, amely az angol listavezető Chelsea mögé csupán rosszabb gólkülönbsége miatt szorul, s mind a hazai, mind a nemzetközi porondon “otthon van”.

Keane-nek és Kuytnak kell pótolnia a sérült Torrest (MTI/EPA)

Keane-nek és Kuytnak kell pótolnia a sérült Torrest (MTI/EPA)

A szigetországi Vörösök mellett szól, hogy Bajnokok Ligája-szereplőként tett legutóbbi három spanyolországi kirándulását egyformán megnyerte, az utolsót – két idénnyel ezelőtt – éppenséggel az FC Barcelona vendégeként 2-1-re. Ugyanakkor figyelmeztető jel lehet, hogy a Benítez nem számíthat legveszélyesebb góllövőjére, a hétvégi bajnokin térdsérülést szenvedő Fernando Torresre, akit két éve éppen az Atléticótól vásárolt meg az angol együttes.

A Liverpool a hétvégén a vártnál nehezebben, csak a hajrában fordított a Wigan ellen, az Atlético viszont vereséget szenvedett a Real Madrid elleni városi derbin. A kérdés az, hogy kizárólag a honi bajnokságban gyengélkedik-e az Atlético, vagy általános krízis mutatkozik a gárda háza táján, aminek meglesz a negatív következménye a BL-ben is. Az kétségtelen, hogy a Primera Divisiónban nyújtott eddigi halovány produkció miatt nem egyszerűen megingott, de azóta folyamatosan mozog is a kispad a madridiak mexikói vezetőedzője, Javier Aguirre alatt. Olyannyira, hogy a klubelnök – a hétvégi városi rangadót, a Real Madridtól elszenvedett 2-1-es hazai vereséget követően – egyértelművé tette: ha nem nyer a csapat a Liverpool ellen, a trénernek fel is út, le is út. Vagyis Aguirréért is játszik az Atlético szerda este a Vicente Calderón Stadionban.

A másik meccsen két pontnélküli csapat, az Olympique Marseille és a PSV Eindhoven találkozik Hollandiában. Egyelőre kérdéses, hogy a PSV kezdőcsapatában helyet kap-e Dzsudzsák Balázs.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 3. forduló
A csoport:
Girondins Bordeaux (francia)-CFR Cluj (román) 20:45
FC Chelsea (angol)-AS Roma (olasz) 20:45

Az állás:
1. Chelsea 4 pont (4-0)
2. CFR Cluj 4 (2-1)
3. AS Roma 3
4. Girondins Bordeaux 0

B csoport:
Panathinaikosz (görög)-Werder Bremen (német) 20:45
Internazionale (olasz)-Anorthoszisz Famaguszta (ciprusi) 20:45

Az állás:
1. Internazionale és Anorthoszisz Famaguszta 4-4 pont (3-1)
3. Werder Bremen 2
4. Panathinaikosz 0

C csoport:
Sahtar Doneck (ukrán)-Sporting Lisboa (portugál) 20:45
FC Basel (svájci)-FC Barcelona (spanyol) 20:45

Az állás:
1. FC Barcelona 6 pont
2. Sahtar Doneck és Sporting Lisboa 3-3 (3-3)
4. FC Basel 0

D csoport:
Atlético Madrid (spanyol)-FC Liverpool (angol) 20:45
PSV Eindhoven (holland)-Olympique Marseille (francia) 20:45

Az állás:
1. Atlético Madrid 6 pont (5-1)
2. FC Liverpool 6 (5-2)
3. Olympique Marseille 0 (2-4)
4. PSV Eindhoven 0 (1-6)

—-Hátat fordítanak az Atlético-szurkolók—-

Bár az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) ideiglenesen felfüggesztette az Atlético Madridra egy hete kirótt büntetéseket, azaz a gárda szerdán mégis saját stadionjában játszhatja le a Liverpool elleni Bajnokok Ligája-mérkőzését, a hazai szurkolók tiltakozóakcióra készülnek.

A demonstráció során a találkozót felvezető BL-himnusz alatt a hívek hátat fordítanak majd a pályának. Ez nem ütközik az UEFA előírásaiba, amelynek megfigyelői minden esetleges kihágást árgus szemekkel fognak figyelni a Vicente Calderón Stadionban.

Az UEFA múlt keddi határozata értelmében a klubnak Madridtól legalább 300 kilométerre kellett volna lebonyolítania következő két hazai BL-meccsét, míg Javier Aguirre vezetőedző a következő két fordulóban kényszerült volna a lelátóra. A halasztás hátterében minden bizonnyal az áll, hogy az Atlético ilyen rövid idő alatt nem talált volna új helyszínt, számos liverpooli szurkoló pedig már megszervezte madridi utazását.

Az UEFA az Olympique Marseille elleni találkozón történt szurkolói rendbontások miatt büntette meg a spanyolokat. Az október elsejei összecsapáson a rendőrség és a biztonsági szolgálat emberei a kezdés előtt összetűzésbe keveredtek a Marseille híveivel, akik számos széket feltéptek és azzal támadták a rendfenntartókat. Emellett a hazai szurkolók egy része rasszista rigmusokat skandált, és színes bőrű újságírókat is atrocitás ért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik