Élet-Stílus

A tech cégeket sem kíméli a válság

A Texas Instruments (TI) chipgyártó és a Sun Microsystems is gyenge negyedéves eredményeket közölt és gyengülő profit kilátásaikra figyelmeztettek.

A gyenge rendelési állományoknak köszönhetően a TI a várható egy részvényre jutó eredményét 30-36 dollárcent közé várja az elmúlt három hónap alapján. A chipgyártó bevételei az utolsó negyedévben 563 millió dollárra estek a tavalyi 776 millió dollárról.

A Sun részéről szintén a vártnál lényegesen rosszabb adatokat várnak. A cég közlése szerint az utolsó három hónapban a nettó veszteségük részvényenként elérte a 25-35 centet a várt 16 cent helyett – számolt be a BBC online.

A Wall Street-i várakozásokat ezzel jócskán alulmúlta a Sun, ugyanis elemzők a negyedéves bevételt még 3,14 milliárdra várták, ezzel szemben a cég beszámolja vélhetően 2,95 milliárdról szól majd. Sun előző negyedévi bevétele még 3,22 milliárd dollár volt. A Sunt leginkább érzékenyen a drága szerverek csökkenő eladásai érintették, amelyek piaca jelentősen visszaesett a nagy pénzügyi szervezetek megingása óta, mivel azok visszafogták technológiai fejlesztéseiket.

Ahogy a gyenge eredmények érkeznek, a vállalatok kénytelenek visszafogni beruházásaikat, a TI esetében az is felmerült, hogy eladná részlegét, amely mobiltelefonokba gyárt processzorokat. A lépéssel a gyár kiadásai számítások szerint mintegy 200 millió dollárral csökkennének. A dallasi nagyvállalat közölte, hogy inkább egyedi tervezésű chipekre fokuszál majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik