Élet-Stílus

Lemondott az argentin szövetségi kapitány

A chilei vb-selejtezőn elszenvedett 1-0-s vereséget követően benyújtotta lemondását Alfio Basile, az argentin labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. A szövetség elfogadta a szakember döntését.

Az argentin válogatott élén második terminusát is idő előtt befejező kapitány az utóbbi időben rengeteg kritikát kapott, mivel sztárokkal teletűzdelt csapatával csak botladozott a 2010-es világbajnoki selejtező sorozatban.

A szerdai 10. fordulóban ráadásul nemcsak az 1-0-s vereség (Chile 35 év után tudta legyőzni szomszédját), hanem a kilátástalan játék is ellene szólt: a többek között Lionel Messivel és Sergio Agüeróval felálló együttes gyakorlatilag kidolgozott helyzet nélkül adta meg magát Santiago de Chilében.

A tréner elhatározását előbb a helyi média közölte, majd az argentin szövetség (AFA) is megerősítette.

“Basile, személyes okokra hivatkozva, Julio Grondonának, a szövetség elnökének jelentette be távozási szándékát – mondta Ernesto Cherquis, az AFA szóvivője. – A válogatottakat felügyelő bizottság tagjai ugyan megpróbálták maradásra bírni őt, de esélyük sem volt arra, hogy meggondolja magát. A lemondást így elfogadták.”

Alfio Basile ezzel második kapitányságának vetett véget – 2006 júliusában váltotta a vb-kudarc miatt menesztett Jose Pekermant. Tavaly a Copa America döntőjébe vezette a remek futballjával mindenkit maga mellé állító válogatottat, azonban ott 3-0-s vereséget szenvedett az ősi rivális braziloktól.

A stílusos játék elkötelezettjeként Basile kiállt a szép játék mellett, ám az elemzők szerint túlságosan támaszkodott Juan Roman Riquelme teljesítményére, s a remek adottságú, de rapszodikus irányító nem mindig váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Basile 28 találkozón ült a kispadon, ezalatt az Albiceleste a mérkőzések felét megnyerte, s nyolc döntetlen mellett hat találkozót vesztett el.

A szakember első regnálása lényegesen sikeresebb volt: 1991-ben és 1993-ban Copa Américát nyert együttesével – igaz, 1993 szeptemberében részesen volt a Kolumbia elleni hazai vb-selejtezőn elszenvedett 5-0-s vereségnek is -, az 1994-es világbajnokságon a negyeddöntőig vezérelte csapatát, ahol a románok elleni 3-2-es vereség jelentette a végállomást.

Az argentin csapat pontvesztései ellenére tíz forduló után a harmadik, továbbjutást érő, helyen áll 16 pontjával, ám mindössze gólkülönbségének köszönhetően előzi meg Chilét, ráadásul az éllovas Paraguay együttesével szemben hét egység a lemaradása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik