Élet-Stílus

Gépkocsihitelt még lehet kapni

Felemás érzésekkel figyelik az autókereskedők a devizahitelezés válságát. A forgalom rosszabb már nem nagyon lehet, sőt úgy vélik, a várható szigorítások miatt akár még meg is ugorhat a kereslet.

A Magyar Autóimportőrök Szövetségének elnöke, Gablini Gábor szerint a helyzet azért nem annyira drámai, mert bár a kereskedések banki függősége nagyon eltérő, de általában nem csak egy pénzintézettel állnak kapcsolatban. Mint hozzátette, úgy tűnik, a legtöbb bank könnyebben jut forráshoz, mint az MKB anyabankja, így nem várják újabb hitelintézetek bejelentését. (Azóta a Volksbank is hasonló bejelentést tett, illetve csak euróban hitelez – a szerk.)

A piac egyik nagy szereplője részéről Vérten Sándor elmondta, hogy a Porsche Bank például nem tervez hasonló lépést az általa hitelezett márkáknál, de a velük kapcsolatban álló kereskedéseknek ők sem kizárólagos partnerei.

Az autóhitelezés különben is eléggé elkülönül a bankok egyéb tevékenységeitől – folytatta a fentieket Gablini Gábor. Emellett még mindig jelentős jövedelmet termel a hitelintézeteknek, így azok a szereplők, akik most visszavonulót fújnak, a helyzet konszolidációja után gyorsan visszatérnek erre a piacra.

Biztos, hogy drágul

A vásárlóknak viszont biztosan számolniuk kell valamilyen mértékű drágulással – folytatja Gablini, bár úgy véli, inkább a hitelek folyósítási feltételei fognak igazán szigorodni. Eddig elég volt sok finanszírozónak, ha a vásárlónak volt munkahelye, most a munkahelyet is jobban átvilágítják majd, például nem szerepel-e az a BÁR-listán.

Az persze nem tesz jót egy amúgy is szűkülő piacnak, – ahol európai szinten majd 10 százalékkal estek az eladások –, hogy újabb fenyegetettség is jelentkezik. A kereskedések talán alkalmazkodnak a megváltozott helyzethez és profiltisztításba kezdenek, amelynek előnyeit viszont a vásárlók élvezhetnék – véli Gablini. A hagyományosabb kereskedői szemlélet teret nyerhet, és a mennyiségi értékesítés helyett a vásárlómegtartás és kiszolgálás kerülhet előtérbe. Ugyanakkor nagyszámú kereskedő szembesül hamarosan azzal, hogy pénzügyi fedezet nélkül nem tud eredményes gazdálkodást folytatni. Akkor lesznek bajban a kisebb kereskedések, amikor a készletvásárlás finaszírozásához nem kapnak hitelt. Ezt a folyamatot gyorsítja fel a válság.

Az autóhitel más tészta

Egy megkérdezett márkakereskedés újautóüzletág-vezetője elmondta, bár ők is kapcsolatban állnak az MKB-val, de a bank nem kérte tőlük, hogy utasítsák vissza az autóhitel-kérelmeket. Úgy véli, az autóhitelezésnél a hitelek relatíve alacsony mértéke miatt nem is valószínű, hogy ezeket is leállítanák. Mindenesetre egy számukra pozitív forgatókönyv szerint még akár keresletösztönző is lehet, hogy még kedvezőbb feltételek mellett, mondjuk 10 százalékos önrésszel is lehet új autót vásárolni.

A probléma a kisebb kereskedőknek az, ha ahhoz nem kapnak hitelt, hogy finanszírozzák készletvásárlásaikat. A megkérdezett kereskedő azt is elmondta, nem is lenne baj, ha a piac megtisztulna az irreális vásárlásoktól és eltűnnének a nulla önrészes, 120 hónapra kínált konstrukciók.

A használtautó-piac egyik legnagyobbja, az AAA AUTO is hasonló változásokat jósol. Náluk is kiemelkedően magas a lízingelt vagy hitelre vásárolt kocsik aránya, az összes eladás fele csoportszinten, és Magyarországon ennél is magasabb, 65 százalék. Mint azt kérdésünkre közölték, nem számítanak drámai változásokra, ám a piac többi szereplőjéhez hasonlóan náluk is szigorodnak majd a hitelnyújtás feltételei. Azonban a szigorúbb finanszírozási feltételek meglátásuk szerint inkább az új autók eladását befolyásolják majd elsősorban, mert az ügyfelek inkább választanak az olcsóbb használt autók közül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik