Élet-Stílus

Nyögvenyelős győzelem Máltán

A magyar labdarúgó-válogatott a várakozásoknak megfelelően, Torghelle Sándor fejes góljával megszerezte a három pontot a máltai világbajnoki selejtezőn. Másnak nem is örülhetünk, mert a Koeman-csapat gyengén futballozott.

Málta meglepte a magyarokat – szerencsére csak abban, hogy nem állt be védekezni. A megszerzett labdákkal bátran megindult, de a kapu felé közeledve elfogyotlott az ötlet és a lendület. Nem véletlen, hogy a máltaiak az eddigi három – amúgy elveszített – selejtezőjökön még nem találtak a kapuba.

A legnagyobb helyzetüket is ajándékba kapták: a menteni igyekvő Fülöp Márton éppen Vanczák Vilmost találta telibe, a kapus azonban végül megkaparintotta a labdát az ott legyeskedő Michael Mifsud elől. Támadásban a magyar csapat is meglehetősen visszafogott volt az első 45 percben.

A mieink az albánok elleni első félidőt idézően, kevés vállalkozó kedvvel futballoztak, ráadásul a máltaiak lelkesen bekkeltek, így aztán egy kezünkön könnyen megszámolhattuk a helyzeteinket. Csupán Torghelle Sándort dicsérhetjük, a csatár ezúttal is nagyon igyekvő volt, előbb mellé fejelt, majd alig maradt le egy beadásról, és ami a lényeg, a vezetést is megszerezte.

Torghelle Sándor gólja döntött (MTI)

Torghelle Sándor gólja döntött (MTI)

A 23. percben Huszti Szabolcs szögletből ívelte be a labdát a tizenhatos jobb oldalára, Juhász Roland középre bólintott, és a nagy lendülettel érkező Torghelle hat méterről a kapu jobb oldalába fejelt. Emellett még Huszti bombaerős szabadrúgása (a kapus kiöklözte a labdát) és Gera Zoltán lehetősége (a csapatkapitány éles szögből lőtt mellé) érdemel említést.

A teljesség kedvéért azt is hozzátehetjük, hogy a futball helyett inkább az izzadságszagú küzdelem dominált, sok volt a szabálytalanság, a labdarúgásra jellemző mozzanat annál kevesebb. A szünet után sem változott a meccs képe, mindkét oldalon sok volt a hiba, a színvonal a közepestől is távolt volt.

A közvetítés egyébként a szünet után „megadta magát”, a magyar nézők így semmit sem láthattak a második félidőből. Persze sokról nem maradtak le… Jobbára a mezőnyben birkóztak a felek, néhány kisebb magyar lehetőség után aztán Huszti lábában volt és ott is maradt a második magyar gól.

A Hannover középpályása a 66. perben nagyszerű mozdulattal, félfordulatból vette célba a máltai kaput (csak hát nem találta el), majd a hajrában meccslabdát hibázott, nagy helyzetben a kapu fölé lőtt.

Így aztán végig izgulnunk kellett, már csak azért is, mert Málta nem adta fel, a lefújásig hajtott az egyenlítésért.

Ha a 83. percben Vanczák nem blokkolja az utolsó pillanatban Jamie Pace lövését, vagy ha rögvest ezután Mifsud eltalálja kaput, bajba is kerülhettünk volna. A lényeg, hogy a magyar csapat sorozatban második győzelmét is megszerezte a sorozatban, így már hétpontos, Málta ugyanakkor továbbra is nyeretlen és gólképtelen.

A gól után profi módon játszottunk

Erwin Koeman, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a magyar szövetség (MLSZ) hivatalos honlapján azt mondta: nagyon nehéz mérkőzést játszott csapata, ami ezen a talajon várható volt. „Miután előnybe kerültünk, csapatunk profi módon játszott, kiharcoltuk a győzelmet és megszereztük a nagyon sokat érő három pontot.”

Vb-selejtező, 1. csoport:
Málta-Magyarország 0-1 (0-1)
Ta’Qali, 4000 néző, v.: Valgeirsson (izlandi)
Gól: Torghelle (23.)
Sárga lap: Dimech (63.), Pace (74.), ill.Dárdai (32.), Juhász (43.), Gera (44.), Bodnár (94.)
Málta: Haber – Bajada, Caruana (Briffa, 36.), Dimech, Xuereb – Pace, Woods, Scerri (Agius, 64.), Barbara (Nwoko, 78.) – Mifsud, Schembri. Szövetségi kapitány: Dusan Fitzel.
Magyarország: Márton – Bodnár, Vanczák, Juhász R., Bodor – Dárdai (Tóth B., 86.), Halmosi – Dzsudzsák (Buzsáky, 70.), Gera, Huszti – Torghelle. Szövetségi kapitány: Erwin Koeman.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik