Élet-Stílus

Meglettek az eltűntnek hitt doppingminták

Kommunikációs problémát emleget a NOB képviselője, elmondása szerint a szervezet nem köteles megosztani a WADA által megbízott független szakértői csoporttal minden egyes Pekingben levette minta eredményét. A holléti jelentések leadásában tapasztalható hiányosságokat sem tartja olyan súlyosnak Arne Ljungqvist, az ellenőrök mindig megtalálták a keresett sportolókat.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által felkért tíz szakértő ellenőrizte a játékokon végzett vizsgálatok körülményeit, a tapasztalatokról készült 50 oldalas jelentés pedig – melyet szeptember 19-én küldött el a WADA a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) – több pontban is szabálytalanságokra világít rá.

Cáfol a NOB

Az egyik legsúlyosabb gond, hogy pekingi labor a jelentés lezárásakor (szeptember közepe) nem tudott elszámolni 300 minta eredményével. A NOB orvosi bizottságának elnöke, Arne Ljungqvist szerint a kritika nem megalapozott. A WADA megfigyelői állítólag a svéd professzort is megkérdezték a mintákról, ám ő sem tudott róluk.

Megvannak az eredmények (MTI/EPA)

Megvannak az eredmények (MTI/EPA)

Ljungqvist cáfolta jelentésben leírtakat: „Semmiféle problémával nem találkoztunk. Augusztus végére megkaptunk minden dokumentumot a pekingi doppinglabortól. Az már nem a mi feladatunk, hogy ezeket továbbadjuk a WADA embereinek” – mondta a professzor, aki nem mellesleg a WADA, tehát a megbízó szervezet alelnöke. A megfigyelők által hiányolt, pozitív próbateszt is valahol meglesz a papírok között Ljungqvist szerint.

A WADA többek között azt is kifogásolta, hogy a 205 résztvevő ország közül 102 olimpiai bizottsága nem adta meg napra és órára lebontva a versenyzők programját. Miután a doppingügynökség ezt jelezte a NOB-nak, az érintett bizottságok pedig megkapták a figyelmeztetést, közülük csak nyolc pótolta a mulasztást. Ljungqvist úgy tartja, hogy sajnálatos a nemzeti szövetségek mulasztása, de véleménye szerint sokan közülük nem rendelkeznek a szükséges tapasztalattal és szakértelemmel. „Az ellenőröket azonban az sem akadályozta meg abban, hogy mintát vegyenek a keresett sportolóktól” – tette hozzá Ljungqvist

Nyolc év múlva lesz vége az olimpiának

A pekingi labor munkatársai a levett mintákban nem keresték az aktuális divatszer, az inzulin nyomait. „Egyelőre nagyon kevés labor munkatársai ismerik az inzulin kimutatására alkalmas új eljárást. Amúgy pedig a WADA dolga, hogy az egyes laboratóriumokat felkészültséget vizsgálja” – így a professzor, aki egyelőre nem tudott arra válaszolni, hogy a közel 5000 pekingi mintát utólagosan megvizsgálják-e inzulinra. A NOB még nem döntött ebben a kérdésben, és a professzor véleménye szerint nem is kell sietni, hiszen az inzulin a vizeletből bármikor kimutatható. A vérmintákkal már sokkal bonyolultabb a helyzet, mivel azok könnyen megromlanak, és sokszor csak nagyon csekély mennyiség áll belőlük rendelkezésre.

A NOB a múlt héten jelentette be, hogy újraelemzik a pekingi játékokon doppingvizsgálat céljából levett minták egy részét. Az első híradások még arról szóltak, hogy az ismétlés az összes tesztre vonatkozik, utóbb kiderült, egyelőre nem dőlt el, hány mintát vesznek elő újra. Erre vonatkozóan Jacques Rogge, a szervezet elnöke sem szolgált pontos adattal.

A mostani újraelemzés fő célpontja a CERA, az EPO legújabb generációja. De amint azt Emmanuelle Moreau NOB-szóvivő a múlt héten hozzátette: más új szerre is vadásznak. Rogge ígérete szerint az újravizsgált tesztek eredményei egy hónap múlva elkészülnek, ugyanakkor az elnök hozzátette: „A pekingi olimpiának várhatóan csak nyolc év múlva lesz vége.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik