Élet-Stílus

Tour: újabb sztár bukott meg

Pozitív lett a Tour de France országúti kerékpáros körversenyen bronzérmes osztrák Bernhard Kohl doppingtesztje. A 26 esztendős versenyző tagad.

„Kohl felhívott és annyit mondott, hogy arról értesítették, pozitív tesztet produkált. Azt gondolom, eljött az ideje, hogy távozzam a sportágból. Én egy tisztán készülő csapatban akartam dolgozni” – nyilatkozta Bernhard Kohl volt csapatának menedzsere, a hírt nyilvánosságra hozó Hans-Michael Holczer.

Az idei Tour de France harmadik helyezettje a szezon végén elhagyta a Gerolsteinernt, és Silence Lotto csapatához szerződött, hároméves kontraktust írt alá. A belga istálló csapatfőnöke, Geert Coeman csalódottan nyilatkozott, és szerződés felbontásának lehetőségét pedzegette.

„Nem hivatalos úton, hanem különböző médiumokból értesültünk először a pozitív teszteredményről. Sajnos még nem sikerült Bernharddal beszélnem. Kedden már okosabbak leszünk. Ha tényleg doppingolt, akkor megtesszük az ilyenkor szokásos lépéseket, és természetesen felbontjuk a szerződését. Amíg azonban nem kapjuk meg írásban a hivatalos értesítést, addig Kohlt nem tekintjük vétkesnek” – magyarázta Coeman.

Bernhard Kohl: ártatlan vagyok! (MTI/EPA)

Bernhard Kohl: ártatlan vagyok! (MTI/EPA)

A 26 éves osztrák versenyző, aki többekhez hasonlóan CERA-val, azaz eritropoetin (EPO) nevű vérdopping legújabb generációjával bukott meg, hétfő este tagadta bűnösségét.
„Ártatlan vagyok, nem tudom, mi történt. Ma kaptam egy hivatalos levelet, melyben arról tájékoztattak, hogy pozitív lett a mintám elemzésének eredménye” – mondta Kohl.

„A mi feladatunk volt a versenyző tájékoztatása a pozitív eredményről, és ennek eleget tettünk” – így Andreas Schwab, az Osztrák Doppingellenes Ügynökség (NADA) ügyvezetője. „Egyrészt nagyon csalódott vagyok, hogy Kohl megbukott a vizsgálaton, mert fantasztikusan versenyzett a Touron. De örülök is, mert bebizonyosodott, hogy a vizsgálati módszerek még hatásosabbak lettek, és sokkal több szert ki lehet mutatni, mint azt a szabályokat megszegők gondolták volna.”

A Touron Bernhard Kohl volt a legjobb a hegyi szakaszokon. Az osztrák versenyző előtt a német Stefan Schumacher, valamint az olasz Leonardo Piepoli is azért bukott le, mert a Francia Doppingellenes Ügynökség új eljárással ismét elvégezte a minták elemzését. Schumacher a Touron nemcsak csapat-, hanem szobatársa is volt Kohlnak.

Az idei francia kerékpáros körversenyen lett pozitív a doppingtesztje az olasz Riccardo Riccónak, a spanyol Moises Duenas Nevadónak és Manuel Beltrannak, illetve a kazah Dmitrij Fofonovnak is. A francia Jimmy Caspert később hazája szövetsége tisztázta a vádak alól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik