Élet-Stílus

A Tiszánál nincs szükség kereskedőkre

A nyári meggymentő akció sikerét kihasználva egyre jobban terjed a méltányos kereskedelmet, a jó minőségű és környezetbarát módon előállított magyar árut felkaroló mozgalom. A tiszai áruk saját védjegyet kaphatnak.

Idén június 27-én szervezte az első meggymentő akciót a Szövetség az Élő Tiszáért (SZÖVET), miután az alacsony felvásárlási árak miatt több termelő ültetvénye felszámolásába kezdett. A civilszervezet a méltányos kereskedelem jegyében a piacra hozta a termelőt: a kereskedelmi láncolat kiiktatásával nemcsak a termelő kapott többet a gyümölcsért, de a vásárlók is olcsóbban juthattak jó minőségű magyar eredetű áruhoz.

Az első meggymentés (fotó: Fidrich Róbert/MTVSZ)

Az első meggymentés (fotó: Fidrich Róbert/MTVSZ)

Mint arról korábban beszámoltunk, a SZÖVET akciója nem várt sikerrel járt, ma már önálló védjegyet adnak ki, és a főváros több pontján tervezik a magyar termékek terjesztését közvetlenül a termelőtől. Az első meggyvásáron három gazda 4,5 tonna gyümölcse fogyott el néhány óra alatt – mondta el a FigyelőNetnek Kajner Péter, az Élő Tiszáért Program titkára, a Szövetség az Élő Tiszáért elnökségi tagja.

A magyar fajták a legkelendőbbek

A következő két hétben már szinte előjegyzésben elkelt a fővárosba hozott meggy és barack, összesen 16-20 tonna. A siker a szervezőket is meglepte, és a kezdeményezés azóta bebizonyította, hogy életképes, a szövetség heti rendszerességgel szervezi meg a termelők és a vásárlók budapesti találkozóját a II. és a XVII. kerületben. Ilyenkor 1-1,5 tonna idény jellegű zöldség és gyümölcs talál gazdára – mondja Kajner Péter.

A legnagyobb sikere eddig a régi magyar fajtáknak volt, a besztercei szilva és a nagykörüi parasztparadicsom például már elővételben elkelt. Most szombaton sárgarépát, almát, körtét, krumplit és céklát kínálnak a termelők. A SZÖVET télen is folytatja az akciókat, vagyis a magyar termények egész évben elérhetők lesznek, és már tárgyalnak egy III. és XI. kerületi helyszínről is – teszi hozzá.

Népszerű a méltányos kereskedelem (fotó: Fidrich Róbert/MTVSZ)

Népszerű a méltányos kereskedelem (fotó: Fidrich Róbert/MTVSZ)

Környezetkímélő gazdálkodás

A civilszervezet létrehozott egy védjegyet, ennek regisztrációja most folyik: jó minőségű, magyar eredetű áruk és szolgáltatások használhatják majd az Élő Tisza Terméke megjelölést. A védjegy megszerzésének feltétele többek között, hogy magyar tulajdonos, többségében magyar alapanyagokból előállított terméke legyen, amely a Tisza vízgyűjtőjéből – Kelet Magyarország 600 települése – származik.

A nagyüzemeket eleve kizárja, hogy az árunak tájjelegű, a fenntartható fejlődést és a biodivrzitást elősegítő termelési módból kell származnia. Nem kaphatja meg a védjegyet továbbá a nem természetes talajban termelt és az ionizáló energiával tartósított árucikk.

Év végétől a piacon

Aki ennek az öt kritériumnak megfelel, további 26 kategóriában választhat, milyen extra előnyei vannak az általa kínált portékának. Így például a védjegyen tájékoztatják a vásárlót, hogy az áru biotermelésből származik-e, tartalmaz-e tartósítószert, hozzáadott cukrot, érésfokozót, és hogy hagyományos fajtáról van-e szó.

Mindez azonban már nem „kötelező”, hanem egy olyan plusz, ami az eladást éppúgy megkönnyíti, mint a vásárló választását – mondja Szabadkai Andrea. A SZÖVET védjegyével hitelesített környezetbarát módszerrel termelt magyar áru év végén jelenhet meg a piacon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik