Élet-Stílus

Torghelle lehet az elmúlt évtized legeredményesebb csatára

Az utóbbi évtizedben mindössze két játékos akadt, aki legalább 10 találatot szerzett a magyar labdarúgó-válogatottban: Gera Zoltán, a Fulham szélsője, aki 16 gólnál tart, míg Horváth Ferenc 11-ig jutott. Erwin Koeman szövetségi kapitány számára is egy megbízható góllövő megtalálása az egyik fő probléma.

Kérdés, megoldást jelent-e a fontos gólok szerzőjének tűnő Torghelle Sándor, aki az Albánia elleni 2-0-s siker alkalmával vezetést szerzett.

Kizárólag a csatárokat figyelembe véve 1998 óta a nemzeti együttesben meghatározó szerephez jutott támadók közül csak a jelenleg a másodosztályú Pápában futballozó Horváth Ferenc az, aki legalább tízszer bevette a rivális kapuját – márpedig egy csatárt a góljainak száma minősít leginkább.

Ezt az időszakot vizsgálva Szabics Imre és Kenesei Krisztián 9-9 alkalommal volt eredményes, a szombaton remeklő Torghelle Sándor nyolc, míg Priskin Tamás hét találatnál jár. Ugyancsak hetet szerzett a válogatottban a 2004-ben elhunyt Fehér Miklós.

Ősszel már ötödik gólját szerezte Torghelle (MTI)

Ősszel már ötödik gólját szerezte Torghelle (MTI)

Torghelléről ugyanakkor elmondható: tétmeccsen szerzett góljai rendre kifejezetten fontos, vezetést vagy egyenlítést érő találatok. A jelenleg a német másodosztályú Augsburgban játszó csatár az albánok ellen vezetést jelentő találata előtt háromszor volt eredményes selejtező mérkőzésen: 2006-ban Máltán ugyan egyenlített, de végül Bozsik Péter állásába kerülő vereség lett a vége, 2005-ben szintén Málta ellen ő szerzett vezetést a 4-0-s győzelmet hozó hazai meccsen, míg 2004-ben csereként beállva 2-1-re alakította az állást Izland ellen a 3-2-vel zárult Megyeri úti összecsapáson.

Torghelle ezen kívül négyszer barátságos meccsen is betalált, s feltűnő, hogy csak nagy érdeklődést kiváltó találkozókon, ugyanis Argentína, Brazília és Németország kapuját vette be.

Amennyiben a Kispesten nevelkedett, majd az MTK-ból külföldre szerződött csatár szerdán folytatná a gólgyártását Máltán, majd a következő selejtezőkön, az elmúlt évtized legeredményesebb magyar csatára lehet – tekintve, hogy Gera nem mindig a klasszikus támadó posztján szerepel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik