Élet-Stílus

Több száz doppingteszt eredménye tűnt el Pekingben

A Nemzetközi Doppingügynökség (WADA) jelentése szerint a pekingi doppinglabor több száz, az olimpia ideje alatt levett mintának az eredményével nem tud elszámolni. A nemzeti olimpiai bizottságok is mulasztottak, de a NOB elfelejtette szankcionálni őket.

A WADA felkérésére független szakértők jelentést készítettek a pekingi doppinglaborban szerzett tapasztalataikról. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) már hetek birtokában van a dokumentumnak, ám egyelőre semmiféle reakció nem érkezett. A NOB hallgatása azért is furcsa, mert a jelentés több komoly mulasztásról is beszámol.

A pekingi labor a jelentés lezárásakor (szeptember közepe) nem tudott elszámolni 300 mintával – olvasható a Frankfurter Allgemeine Zeitung cikkében. Ezek eredményét a labornak tovább kellett volna küldenie. A NOB orvosi bizottságának elvileg minden levett mintáról tudnia kellene, de ott sem tudják, hogy mi történhetett velük.

A részt vevő országok fele szabályt szegett

A jelentés apróbetűs részében olvasható a szakértői csoport egyik legérdekesebb megállapítása. Hiányzik ugyanis egy olyan minta, amelyet csak minőségkontrollra küldtek a pekingi laborba. „Aggodalomra ad okot a minta eltűnése, hiszen tiltott anyagot tartalmazott, és mint pozitív tesztet nyilvánosságra kellett volna hozni” – írják a független szakértők. A Pekingben rajthoz álló több mint 10 ezer atlétából kilencen buktak le tiltott szerrel.

Hova tűntek a minták? (MTI/EPA)

Hova tűntek a minták? (MTI/EPA)

A jelentés szerint az ötkarikás játékokon részt vevő országok nemzeti olimpiai bizottságai is mulasztottak. A NOB irányelvei értelmében minden egyes olimpikonról július 27-étől a játékok végéig pontos holléti naplót kellett volna vezetni, hogy az ellenőrök bármikor elérjék a sportolókat. Ehhez képest egy nappal a megnyitóünnepség előtt még számos nemzeti olimpiai bizottság jelentése hiányos volt. A NOB orvosi bizottságának a vezetője fel is szólította a nemzeti szervezeteket, hogy pótolják a hiányt, ám ennek a 204 részt vevő országból csak 102 tett eleget.

A NOB az olimpia előtt kiadott egy ajánlást, amelyből kiderül, hogy ha a nemzeti olimpiai bizottság nem nyújtja be az előírt holléti információt, az súlyos szabályszegésnek minősül. Az a sportoló is súlyos szabályszegést követ el, aki nem elérhető a doppingellenőrök számára. Ha egy sportoló az olimpiai időszakban két különböző alkalommal elérhetetlen, akkor doppingvétséget követ el. „A NOB, a WADA és a helyi szervezők szakértőiből álló akciócsoport már a játékok előtt célzott ellenőrzéseket végzett volna el, de az ő munkáját a nemzeti bizottságok akadályozták” – olvasható a jelentésben.

A holléti naplók vezetése a 2004-es olimpia tapasztalatai után vált szükségszerűvé. Négy éve két görög sprintert, Ekaterina Thanout és Konstantinos Kenterist a segítőik időben értesítettek a doppingellenőrök érkezéséről, így ők egyszerűen elmenekültek az olimpiai faluból. Idén az ellenőröknek a saját leleményességükre kellett hagyatkozniuk: egyikük a hiányos jelentést leadó nemzeti bizottságtól rögtön elkérte a teljes atlétikai csapat szálláshelyeinek a címét, hogy ne kelljen a keresett atléta nevét elárulnia.

Újabb sportolók bukhatnak le

A WADA képviselői szerint a gyanús mintákkal sem megfelelően bántak a pekingi laborban. Több mint 140 gyanús, a normálistól eltérő mintát negatívként soroltak be azok után, hogy a vizsgálatok nem mutattak ki tiltott szert. A labornak azonban a szabályok értelmében a gyanús eredményeket mutató mintákat „szokatlanként” jelentenie kellett volna.

A WADA azért is kritizált, mert a véleményük szerint a levett 4770 mintából indokolatlanul keveset (817) vizsgáltak meg az egyik legelterjedtebb doppingszerre, az EPO-ra. A mintákat persze a későbbiekben újra megvizsgálhatják, hiszen a lausanne-i laborban lefagyasztva nyolc évig meg kell őrizni őket.

A NOB már korábban bejelentette, hogy a mintákat két új eljárásnak köszönhetően az újgenerációs EPO-ra, a CERA-ra, és inzulinra is tesztelik. Retteghetnek a pekingi doppingolók. Reméljük a gyanús minták eredményei ebben az esetben nem tűnnek el rejtélyes módon…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik